Vaihtoehtoja ei edes pohdita

Eduskuntavaalit lähestyvät, tällä kertaa monen mielestä liian varhain. Mutta onko ehdokkailla tai puolueilla mitään radikaalia sanottavaa maan asioiden kuntoon saamiseksi?

On lapsellista lähteä vastailemaan maassa tapahtuvien toistuvien galluppien esittämiin kysymyksiin. Nyt ei Suomen taloutta pelasteta kuntia vähentämällä, rikkaiden lapsilisien poistoilla eikä työurien jatkamisella. On löydettävä rohkeimpia avauksia.

Ihmettelen suorastaan perussuomalaisten nostetta gallupeissa, vaikka heillä ei ole yhtään toisista poikkeavaa esitystä Suomen talouden korjaamiseksi. Ei sitten ensimmäistäkään.

Jos todella halutaan maan taloutta korjata, on uskallettava esittää ehdottomina vaatimuksina tulevan hallituksen ohjelmaan mm. puolustusmäärärahojen radikaalia leikkauksia.

Meillä on "ryssänpelon" merkeissä pidetty sodan jälkeinen armeija hyvässä kunnossa - ketä varten? Ovatko Hornetit ja panssarivaunut olleet upseerien ja sotilaiden leluja, joilla on ollut kiva seikkailla?

Aseita on ostettu idästä ja lännestä ja sotilasmenot ovat valtion budjetissa olleet aina prosenteissa suurin kasvava menoerä. Nyt suunnitellaan Hornetteja uusittavan ja vielä varustettavan hyökkäysasein. Kuinkahan monta kuntaa pysyisi niillä rahoilla hengissä?

Kyseessä on niin suuret euromäärät, ettei tavallisen suomalaisen järki niihin riitä. Helpompi on vaivata päätään pienemmillä jutuilla.

Monissa maissa korjataan maan taloutta panemalla ylätason palkoille, eläkkeille ja optioille leikkaus. Myös palkankorotuskielto muutamaksi vuodeksi. Miksi mikään puolue ei sitoudu tällaiseen esitykseen?

Jos ulkoministeri on sitä mieltä, että EU tekee puolet Suomen päätöksistä, on esitykseni, että eduskunnassa on palkkalistoilla väkeä 50 prosenttia liikaa. Eli noin 500 ihmistä joutaisi tuottavampaan hommaan.

Nythän kansanedustajalla on avustajat ja väitetään, että avustajallakin on apulainen. Mitä järkeä tässä on?

EU:n jäsenmaksu on noussut Suomen osalta koko ajan ja on satoja miljoonia euroja vuodessa. Suomen saama summa byrokraattien kautta jää murto-osaan maksetusta jäsenmaksusta. Eikö ehdokkailla löydy ehdotuksia jäsenmaksun vähentämiseksi?

Verotusta on löysätty viime vuosikymmeninä ja aina rikkaita suosien. Nyt olisi löydyttävä rohkeutta esittää verotuksen palauttamista 70-luvun mallille. Progressio on palautettava suurituloisille ja myös varallisuusvero takaisin.

Lisäksi ehdokkaat voisivat vaatia kieltoa valtion yritysten "lahjoituksille". On paljon varmempi tapa korjata valtion taloutta oman yritysten osinkotuloilla kuin myydä halvalla tuottava yritys ulkolaisille. Siinä ei ole järjen häivääkään. Hyvä esimerkki oli Kemiran myynti Norjaan.

Toive galluppien tekijöille: Eikö teillä löydy kyselyihin todellisia aiheita? Kyselyissä on sellainen maku kuin ne olisi tehty todella yksinkertaisille kansalaisille.

URPO IHALAINEN Pihtipudas, Peninki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.