Monipuoliset palvelut kuntalaisten etu

Mika Ilvesmäki kyseenalaistaa kuntajohtamisen arvot (Ksml 2.2.) viittaamalla "puheisiin kuntatalouden tehottomuudesta" ja toteaa, että "kunnan palvelutuotanto voi olla yhtä laadukasta ja kustannustehokasta kuin yksityisen sektorin".

Puheet ovat puheita, on turhaa yleistää asioita, sillä ainoa tapa selvittää kustannustehokkain palvelutuotanto on tehdä kustannus- ja laatuvertailua eri tuotantotapojen kesken. Asiasta ei voi tehdä yleistyksiä, vaan tilannehan vaihtelee alueittain tai erilaisilla palvelumarkkinoilla.

Viime aikaisessa keskustelussa on kiistelty yksityisen ja julkisen palvelutuotannon paremmuudesta, puolusteltu palvelusetelijärjestelmää tai hyökätty sitä vastaan.

Tällainen vastakkainasettelu on turhaa, sillä turvataksemme julkiset palvelut, me tarvitsemme sekä yksityistä että julkista palvelutuotantoa. Ulkoistamisen myötä organisaatio voi keskittyä ydinosaamiseensa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kunnallinen palvelukoti ei palkkaa vakituista jalkojenhoitajaa vaan ostaa asukkaittensa jalkahoidon yksityiseltä yrittäjältä.

Sosiaali- ja terveysalalla isot toimijat valtaavat markkinoita ja pienet toimijat eivät välttämättä pärjää hintakilpailussa. Hankintalakia on uudistettu viime vuonna kynnysarvojen osalta pienempien toimijoiden eduksi. Kilpailuttamisella pyritään kokonaistaloudellisesti edullisiin hankintoihin, mutta jotta tämä todella toteutuisi, kunnassa on oltava vahvaa hankintaosaamista. Tarjouspyynnössä voidaan hinnan lisäksi painottaa laadullisia tekijöitä ja ympäristöasioita, jos halutaan paikallinen toimija.

Eniten muutosta tarvittaisiin kuitenkin asenteissa, niin ettei jämähdettäisi vain kunnallisiin tai yksityisiin "poteroihin".

Suomessa julkista palvelutuotantoa on leimannut järjestelmä- ja viranomaislähtöisyys. Asiakaslähtöisyys on meillä palvelujärjestelmää rakennettaessa vielä monin paikoin uusi asia.

Ruotsissa ollaan tässä suhteessa pidemmällä. Siellä on lainsäädännöllä lisätty asukkaiden valinnanmahdollisuutta muun muassa sosiaalipalveluissa. Ruotsissa palveluntuottajan on pystyttävä tuottamaan kunnan määrittelemä laatutaso tietyllä enimmäishinnalla. Tällä tavoin on turvattu myös pienten palveluntuottajien asemaa markkinoilla ja lisätty palvelutarjonnan monipuolisuutta.

PIRJO VUORENPÄÄ kansanedustajaehdokas (kesk) Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu