Työn ja yrittäjyyden puolesta

Olipa ikävää, että SAK:n aluejohtaja Ahti Ruoppila (Ksml 16.1.) haluaa asettaa työntekijät ja työnantajat vastakkain, vaikka SAK valtakunnallisesti kampanjoi olevansa rehellisen yrittäjän, työn ja sen tekijän puolesta.

Suomi on suurten haasteiden edessä. Julkinen velka kasvaa, työväki eläköityy, palveluiden tarve lisääntyy ja kilpailu maailman markkinoilla sen kun kiristyy. Emme todellakaan ole siinä tilanteessa, että meillä olisi varaa asettaa yrittäjät vastakkain työntekijöiden ja palkansaajien kanssa.

Päinvastoin, on syytä yhdessä etsiä keinoja, joilla voimme uudistaa Suomea niin, että meillä jatkossakin on työtä, tuotteita ja palveluita, jotka käyvät myös maailmalla kaupaksi.

Ruoppilaa korpesi erityisesti esittämäni paikallisen sopimisen edistäminen ja yrityksen ensimmäisen työntekijän palkkatuen laajentaminen. Paikallista sopimista meillä tehdään jatkuvasti. Tätä mahdollisuutta on syytä vahvistaa, kuitenkin niin, että työntekijälle työehtosopimuksen tuoma vähimmäistaso säilyy aina subjektiivisena oikeutena.

Jos yrityksessä työntekijät ja työnantaja löytävät yhdessä TES:istä poikkeavia keinoja esimerkiksi äkillisestä kriisistä selviämiseen ja työpaikkojen säilyttämiseen, sehän on yhteinen etu.

Suomessa toimii tänä päivänä jo 160 000 yhden henkilön yritystä. Moni yrittäjä tekee käytännössä kahden työt, koska ei uskalla palkata ulkopuolista työntekijää. Tällä hallituskaudella tuota kynnystä on madallettu maksamalla tietyillä paikkakunnilla yrityksille ensimmäisen työntekijän palkkatukea kahden ensimmäisen vuoden ajan. Kokoomus ehdottaa, että kokeilu laajennetaan koko maahan. Samalla on arvioitava myös mahdollisuus esimerkiksi pidentää palkkatuetun työn koeaikaa, jotta sekä yrittäjä että työntekijä saavat varmuuden siihen, että yritystoiminnan laajentaminen saadaan kannattavaksi.

Muun muassa nämä keinot sisältyvät kokoomuksen raporttiin, jossa esitimme 30 konkreettista keinoa siihen, kuinka Suomeen saadaan lisää yrittäjyyttä, kasvua ja hyvinvointia.

Lopuksi Ruoppila kritisoi vielä hallituksen nuorisotyöttömyyden hoitoa. Sitä ajatellen, että bruttokansantuotteemme romahti kansainvälisen talouskriisin seurauksena yhdessä vuodessa 8 prosenttia, eli enemmän kuin sitten vuoden 1918, työttömyyden torjunnassa on onnistuttu melko hyvin.

Ne nuoret, joilla ei ole koulutusta, on pyritty ohjaamaan mahdollisimman hyvin heitä hyödyttävään koulutukseen, ja koulutuksen jo saaneet töihin. Nuorisotyöttömyyden torjumiseksi suunnattiin vuosi sitten erityinen 70 miljoonan euron lisäbudjetti.

Nuoria on työllistetty muun muassa Sanssi-kortin avulla. Koulutuksen hankkimisessa puolestaan ovat auttaneet ne yli 12 000 ammatillisen koulutuksen lisäpaikkaa, jotka kokoomuslaiset opetusministerit ovat alueille jakaneet.

Pelkältä peruskoulupohjalta ei työelämään pääse enää kiinni. Siksi kokoomus esittääkin, että kunnille tulisi velvollisuus ohjata jokainen peruskoulun päättävä nuori jatko-opintoihin.

Jokaisen työpanosta tarvitaan. Mitä paremmin suomalaiset jaksavat työelämässä, mitä paremmin kuntien palveluita kyetään uudistamaan ja mitä paremmin verotus kannustaa kasvuun ja työllisyyteen, sitä vähemmän joudumme turvautumaan talouskasvua syöviin verojen korotuksiin ja leikkauksiin.

Pidemmät työurat, fiksusti hoidetut kuntapalvelut ja kannustava verotus ovat kaikki positiivisia keinoja luoda Suomelle uutta menestystarinaa. Lisäksi tarvitsemme Suomeen yrittäjyyteen rohkaisevan ja kannustavan ilmapiirin. Olisi hienoa, jos Ruoppilakin voisi olla tässä mukana.

HENNA VIRKKUNEN opetusministeri kokoomuksen varapuheenjohtaja Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut