Työttömyys katkaistava kolmeen kuukauteen

Kaikille työttömille pitää taata kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen työtä, koulutusta tai työharjoittelua.

Kun työtön joutuu, monestakin eri syystä, olemaan työttömänä 500 pv on paluu työelämään vaikeaa. Pitkäaikaistyötön tipahtaa helposti "kelkasta" pois. Henkiset voimavarat ovat usein nollilla ja ihmisarvo kärsii.

Yli vuoden työttömänä olleita on nyt noin 60 000 ja määrä kasvaa edelleen. Huolestuttavaa on myös alle 25-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien suuri määrä.

Myös työrutiinit ja ammattitaito ruostuu pahasti, puhumattakaan taloudellisesta tilanteesta. Monella työttömällä on vaikeuksia saada töitä vapailta markkinoilta. Yhdistyksiltä ja kolmannelta sektorilta työpaikan voi saada kun 500 pv on täynnä, mutta niissä paikoissa ei ole useinkaan jatkomahdollisuuksia. Myös palkka on näissä tukipaikoissa niin pieni, että moni joutuu turvautumaan sen lisäksi toimeentulotukeen.

Hallituksen tavoitteena oli 100 000 uutta työpaikkaa. Laman aikana on menetetty noin 100 000 työpaikkaa. Samaan aikaan työvoimapolitiikan voimavaroja on vähennetty. Yhä harvempi työtön voi vain haaveilla pääsystä työhön, koulutukseen tai suunnittelemaan ammattilaisen kanssa tulevaisuutta.

Työttömyysaikaa on lyhennettävä eli kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen on päästävä töihin tai koulutukseen.

MARJA PAKARINEN Työttömien työryhmän vetäjä Pam, Keski-Suomen osasto 043 Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu