Vanhusten turvattomuus

Päivittäin uutisoidaan vanhustenhoidon vaikeuksista. Nämä esille tulevat ongelmat ovat vain osa todellisuudesta. Varsinkin maaseudulla sivukylien yksin asuvat ja vanheneva väestö ovat usein oman onnensa varassa.

Taajaman keskustassa on vaikea kuvitella sivukylien olosuhteita.

Syystä tai toisesta kukaan ei kysele kuulumisia. Parhaassa tapauksessa yhteys ulkomaailmaan on myymäläauton varassa. Kerran viikossa voi vaihtaa kuulumisia auton aikataulun puitteissa.

Myymäläauton kuljettaja on ensimmäinen, joka kaipaa vakioasiakastaan.

Uskomatonta mutta totta! Valitettavasti myymäläautojen reitit eivät kuitenkaan tavoita kaikkia sivukylien asukkaita.

JUHANI SAKSA Kangasniemi

Onko mitään mieltä ottaa kokonaiselta kylältä pois lääkäripalvelut ja siirtää ne Laukaaseen, jonne on pitkä ja "kiemurainen" n. 30 kilometrin matka. Tämäkö on oikea säästökohde. Vanhukset ja pienten lasten äidit ovat nyt heitteille jätettyjä. Vaikka tätä puolusteltaisiin millä, niin terveeseen järkeen tämä päätös ei sovi, ei mitenkään. Lievestuoreella sairaita ei enää hoideta.

Ambulanssin kun joka kerta ottaa niin ei tarvitse odotushuoneessa kitua tuntikausia. Pari kertaa olen, minä ulkokuntalainen, vienyt lievestuorelaisen äitini, 88 v., tätä vaihtoehtoa käyttäen. Tulleeko halavemmaksi jos kaikki käyvät taksilla ja ambulanssilla siellä asti.

Muistelen niitä aikoja jolloin itse olin vielä lievestuorelainen, kuinka Lievestuoreen terveyskeskuksen tilat olivat täynnä potilaita. Pari-kolme lääkäriä oli ihan sopiva määrä silloin. Jos kunnioitettu tohtori Liisa Hyvärinen eläisi, niin luulen, että hän olisi antanut Laukaan päättäjille "nootin" lievestuoreelaisten huonosta hoidosta tänä päivänä.

RAILI HYTÖNEN Koivula

Kun nelostien parannus Lusi - Vaajakoski -välillä saatiin käyntiin, vannoivat maakunnan päättäjät ja virkamiehet, että seuraava ykköshanke on Jyväskylä - Äänekoski -väli.

Nyt näyttää siltä, että korotetaan vain Jyväskylän Kirrin ja Tikkakosken lentokentän välisen osuuden moottoritiehanketta.

Suunta on oikea, mutta se ei riittävä. Nyt pitää tehdä työtä Kirrin ja Hirvaskankaan välisen osuuden parantamiseksi, ja sen pitää myös julkisuudessa näkyä.

VELI-PEKKA NIEMINEN Äänekoski

Ihmettelen Jyväskylän päättäjien lyhytnäköisyyttä, kun kaupunki pesettää pyykit Virossa. Noin 160 000 euroa menee jyväskyläläisten verorahoja taivaan tuuliin. Jos pyykit pesetettäisiin Jyväskylässä tai muualla kotimaassa, eurot hyödyttäisi omaa maakuntaa ja antaisivat työtä monelle pitkäaikaistyöttömälle.

Muistakaa Jyväskylän päättäjät, että olette kaupungin asukkaiden kukkarolla!

En usko, että kaupunkilaiset on antaneet teille tällaista valtakirjaa viemällä verorahoja ja työpaikkoja ulkomaille. Kaikki kaupungin ostopalvelut ja hankinnat kannattaa keskittää kotimaisiin palveluihin ja tuotteisiin, jolloin veroeurot jäävät hyödyntämään omaa maakuntaa.

ERKKI JÄMSÉN Äänekoski, Suolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu