Onko Muuramen kirkon remontti tarpeellinen?

Keskisuomalainen esitteli 15.1. Muuramen kirkon korjaussuunnitelman, jolta puuttuu kirkkovaltuuston hyväksyminen. Siinä yhteydessä mainittiin myös virheellisiä tietoja, jotka on syytä oikaista.

Uutisessa väitettiin, että kirkon ilme muuttui vain muutama vuosi valmistumisen jälkeen, kun epämukavat penkit korvattiin uusilla. Tieto ei pidä paikkansa, sillä penkit olivat alkuperäisiä, kun kirkko remontoitiin sisältä 1979. Urho Lehtisen suunnitelma ei muuttanut yleisilmettä vaaleaksi, niinkuin uutisessa kerrottiin. Kirkko maalattiin silloin harmaan eri sävyihin. Mitä maalia lienee käytetty, kun puupinnoilta maali alkoi putoilla suurina levyinä? Kattokupoli jätettiin ilmeisesti alkuperäiseen väriinsä. Se näytti lähinnä mustalta, kun se jäi valaisimien varjoon.

Miksi kirkon sisäremonttiin nyt aiotaan ryhtyä ja käytetään suuria summia? Sitä on aiheellista kysyä, kun kirkko on sisältä vielä siistissä kunnossa. Lakkauksetkin ovat pysyneet hyvin. Vasta 15-20 vuoden kuluttua on aihetta ottaa asia uudelleen esille. Seurakunnan varat on vain sijoitettava turvaavasti. Kyllä niitä vielä tullaan tarvitsemaan.

Ulkopuoli on ollut ongelmallinen, kun seinät on maalattu moneen kertaan, mutta maali vain varisee alas. Valtuutetuilta olen kuullut, että remonttia on perusteltu sillä, että välikatossa on lämpövuotoja ja että ullakko on umpinainen ja siksi aiheuttanut lahoamista. Tämä on merkillinen väite, sillä 1978 remonttiin jouduttiin sen vuoksi, että katto alkoi painua. Syyksi todettiin, että ullakolta puuttui kokonaan tuuletus. Se aiheutti lahoamista. Katon kantavat osat uusittiin silloin kauttaaltaan.

Minun on vaikea ymmärtää, kuinka ne olisivat taas lahonneet ja ullakko uudelleen jätetty ilman tuuletusta. Vaikuttaa siltä, että tutkimukset on tehty puutteellisesti ja että edellisen korjauksen perusteet on sekoitettu uuteen suunnitelmaan. On selvää, että lämpövuoto täytyy estää, mutta sen vuoksi ei tarvitse ryhtyä näin suurisuuntaisiin korjauksiin.

TAPIO VÄHÄKANGAS entinen kirkkoherra Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.