Missä ovat Jyväskylän päättäjien aivot

Kuuntelin radiosta haastattelua, jossa paikallinen HB-Betonin toimitusjohtaja Eero Nieminen purki tuntojaan mm. siitä, että Jyväskylä rakentaa luonnonkivisiä katujaan Kiinasta tuoduilla kivillä. Kaupungin arkkitehti Ilkka Halinen kertoi, että kiinalaiset kivet ovat edullisempia.

Näinkö lyhytjänteisesti Jyväskylän päättäjät ajattelevat. Jos nyt otetaan esimerkki, että päällystemateriaali tilataan jyväskyläläiseltä yrittäjältä, mitä se vaikuttaa Jyväskylään. Ensinnäkin se antaa työtä pääasiassa jyväskyläläisille. Toiseksi ko. yrittäjällä työskentelevät ihmiset maksavat veronsa Jyväskylään. Kolmanneksi jyväskyläläinen yrittäjä maksaa veroa Jyväskylään. Neljänneksi kyseinen yrittäjä antaa työtä kerrannaisvaikutuksena monelle jyväskyläläiselle yrittäjälle, kun esim. kivien valmistajat ostavat palkallaan tuotteita ja palveluita jyväskyläläisiltä yrityksiltä, jotka taas maksavat työtekijöidensä verot ja yrityksen verot Jyväskylään ja samalla pystyvät työllistämään enemmän jyväskyläläisiä.

Mitä meitä jyväskyläläisiä hyödyttää, jos me ostamme tuotteemme Kiinasta? Jos tuote on muutaman sentin halvempi, niin siinä se, mutta kerrannaisvaikutukset menevät kiinalaisille.

Kyllä sen ehkä ymmärtäisi, että kilpailutetaan EU:n alueella, mutta tarvitseeko ja pitääkö kilpailuttaa koko maailman alueella, kun kuitenkaan siihen ei pystytä tasapuolisesti.

Onhan se tietysti hieno neuvotella kiinalaisten kanssa, pääsee vaikka liikematkalle katsomaan paikallista kiven tuotantoa, jossa kiinalaiset mitättömällä palkalla uurastavat kiviä jyväskyläläisille. Onko tässä mitään järkeä. Näinkö lyhytnäköistä on Jyväskylän päättäjien toiminta. Ajatelkaa hyvät ihmiset. Suosikaa paikallista yrittämistä, koska se loppupelissä tuovat vaurautta ja hyvinvointia jyväskyläläisille ja Jyväskylälle. Ottakaa aivot narikasta arvoisat Jyväskylän päättäjät ja laittakaa ne hyödyntämään kotimaakuntaamme.

JORMA VIRENIUS Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.