Halpa vai kallis palveluseteli?

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriainen ja vastuualuejohtaja Sirkka Karhula antoivat selvityksensä palvelusetelin puolesta Keskisuomalaisessa 17.1.

He eivät kyenneet antamaan edes suoraan vertailukelpoisia hintoja yksityisten palveluntuottajien ja kaupungin omien kotipalvelun hinnoista. Kaupungin veloittamaa keskihintaa ei voi verrata yksityisten arki-, lauantai- ja sunnuntaihintaan.

Eikö Utriainen tiedä myymiensä palveluiden vastaavia hintoja, ja jos kaupunki myy vain keskihinnalla palveluja niin miksi niitä ei erotella samalla tavoin viikonlopun osalta eri hintaisiksi? Onko kaupungin perimä keskihinta kotipalveluiden todellinen omakustannushinta vai häviääkö hinnasta osa muihin Sotepan menoihin?

Arvioitu yksityisten palveluiden keskimääräinen ostohinta näyttäisi olevan noin 35 euron paikkeilla ja kunnallisen keskihinnaksi ilmoitettiin 51,63 euroa. Miten kaupunki ei kykene samaan? Palkkataso ei ole kaupungin työntekijöillä merkittävästi parempi, joten mihin häviää raha kaupungin palveluissa?

Utriainen ja Karhula ovat vastanneet kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja "kehittämisestä" jo vuosia ennen kuntaliitosta ja tulos on niin heikko, ettei maksajille pystytä esittämään edes vertailukelpoisia lukuja saati yksilöimään järjestelmän todellisia kuluja. Ainoa tietämäni "kehitys" heidän järjestämänään on ollut ahtaa työntekijät sopimattomiin työtiloihin.

JORMA KEMILÄINEN Jyväskylä, Jyskä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu