Palveluseteli ei ole kallis

Palveluseteli on tapa järjestää kunnallisia sosiaali- ja terveys palveluita oman palveluntuotannon rinnalla.

Jyväskylä on käyttänyt palveluseteleitä palvelujen tuottamiseen vuodesta 2004 alkaen. Asiakkaiden, palvelujen tuottajien ja Jyväskylän kaupungin kokemukset palvelusetelistä ovat olleet pääasiassa positiivisia.

Palvelusetelitoiminnan kehittämisessä on lähdetty luomaan mallia, joka pystytään ottamaan käyttöön useammalla kunnan palvelualueella. Palvelusetelijärjestelmä on hyvin monitahoinen, ja usein käykin niin, että jokin yksittäinen epäkohta leimaa koko toiminnan.

Palvelusetelit ovat olleet käytössä tilapäisessä kotihoidossa, omaishoitajien tukitoimena ja tukipalveluissa vuodesta 2004 alkaen. Tilapäisen kotipalvelun palveluseteli mahdollistaa nopeat sairaalasta kotiutumiset.

Vuoden 2011 talousarvion valmistelussa esitettiin lisärahaa säännöllisen kotihoidon palvelusetelitoimintaan. Kotihoidossa palvelutarve vaihtelee runsaasti. Hoidossa on monisairaita vanhuksia, joiden hoidossa vaihtelevat kotihoito ja sairaalajaksot. Kaupungin henkilöstöresurssien lisäämisellä ei pystytä ratkaisemaan palveluiden kysynnän vaihteluun liittyvää ongelmaa ja sen vuoksi käyttösuunnitelmassa oli tavoitteena saada osa säännöllisestä kotihoidosta järjestettyä palvelusetelien avulla.

Palvelutuottajan valinnassa asiakkaita auttavat hänen omaisensa ja kaupungin palveluohjaajat. Palveluohjauksella varmistetaan asiakkaiden mahdollisuus valita hänelle sopivin palvelukokonaisuus ja palvelujen tuottaja. Kaupunki valvoo palvelujen laatua.

Kotipalveluun hyväksyttyjen palvelusetelituottajien keskihinta vuoden 2011 alusta on arkisin 28,24 euroa tunti, lauantaisin 36,06 euroa tunti ja sunnuntaisin 46,46 euroa tunti. Arkisin kotipalvelua tarjoaa 20 yritystä, ja viikonloppuisin 16 yritystä.

Asiakkaalle annettava palvelusetelin arvo tilapäisessä kotipalvelussa on 20 euroa tunti. Säännöllisen kotihoidon palvelusetelin ehdoton minimi on 24 euroa tunti. Säännöllistä kotihoitoa ollaan nyt kehittämässä ja määrittämässä palvelusetelin arvoa mikäli kaupunginhallitus näin päättää. Viranhaltijalla on aina oikeus käyttää harkintaa ja vaikuttaa asiakkaan omavastuuosuuteen.

Kunnallisen kotipalvelun keskihinta on 51,63 euroa tunti, josta asiakas maksaa tulojensa mukaisen omavastuun. Omavastuun suuruus on noin 15 prosenttia kunnallisen kotipalvelun hinnasta.

PEKKA UTRIAINEN apulaiskaupunginjohtaja SIRKKA KARHULA vastuualuejohtaja Jyväskylä RIITTA PYLVÄNEN projektipäällikkö, Jykes Oy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.