"Perusturvalautakunta arvioi ja päättää"

Kaupunginjohtaja Markku Andersson käytti otto-oikeuttaan perusturvalautakunnan 16.12.2010 tekemään päätökseen sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttösuunnitelmasta vuodelle 2011. Tähän hänellä on toki oikeus, mutta erittäin kummalliselta tämä otto-oikeuden käyttäminen tuntuu. Päättihän kaupunginhallitus talousarvioseminaarissaan ja kaupunginvaltuusto kokouksessaan 29.11.2010 että "perusturvalautakunta arvioi ja päättää palvelusetelien käytön kohdentamisen ja laajuuden".

Perusturvalautakunnassa palveluseteleistä päätettiin äänestyksien jälkeen seuraavaa: "lapsiperheiden tilapäiseen kotipalveluun lisätyistä 200 000 eurosta palkataan kaksi työntekijää omaan toimintaan. Loppuosa lisäyksestä (n. 120 000) suunnataan tilapäisen kotipalvelun palveluseteleihin. Kotihoitoa vahvistetaan kuudella omalla työntekijällä. Kotihoidon palveluseteleihin varataan tilapäistä kotihoitoa varten 200 000 euroa."

Näiden lisäksi palvelusetelejä kohdistetaan vielä lähes miljoona euroa palveluasumiseen, joka on uudenlaista palvelusetelikokeilua Jyväskylässä. Palvelusetelitoimintaan oli siis tarkoitus lisätä n. 1,6 miljoonaa euroa, joista ainoastaan n. 320 000 euroa siirrettiin omaan toimintaan. Näihin päätöksiin oli mielestämme selkeät perusteet. Lapsiperheiden tilapäiseen kotihoitoon tarvitaan kaksi työntekijää lisää, jotta mahdollistetaan alueellinen toiminta.

Palveluseteli ei ole nykyisten sosiaalihuoltolain maksuperusteiden mukaan järkevä vaihtoehto säännölliseen kotihoitoon. Tähän tarkoitukseen palveluseteli on äärimmäisen kallis vaihtoehto, joko asiakkaalle tai kunnalle, ja siksi palvelusetelit haluttiin päätöksen mukaan kohdistaa nimenomaan tilapäiseen kotihoitoon.

Kotihoidossa todellinen henkilöstölisäystarve on huomattavasti tuota kuutta työntekijää suurempi. Siellä on todellinen ja huutava tarve auttaville käsille. Toivomme, että kaupunginhallitus pysyy perusturvalautakunnan ratkaisun takana, vaikka päätös ei varmasti ollut kaikkien toiveiden mukainen. Päätökseen pettyneiden ajatuksista huolimatta tuntuisi hyvin erikoiselta jos kaupunginvaltuuston yksimielistä päätöstä ei tahdotakaan noudattaa.

MERVI HOVIKOSKI (sd) MERI LUMELA (vihr.) VESA VÄLILÄ (vas.) perusturvalautakunnan jäsenet Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.