Presidentin valtaoikeudet säilytettävä

Minulta on eri yhteyksissä kysytty kantaani presidentin valtaoikeuksiin. Asia on ajankohtainen myös eduskunnassa, jossa hallituspuolueet haluavat kaventaa presidentin valtaa ja siirtää sitä enenevässä määrin valtioneuvostolle.

Tarvitaanko me sellaista presidenttiä, joka toimii kuninkaiden tapaan vain seremoniamestarina ja erilaisten yritysten ja yhteisöjen avajaisjuhlien sinivalkoisen nauhan katkojana?

Ei tarvita.

Presidentillä täytyy säilyttää perustuslain mukainen valta. Presidentti-instituutio toimii kansaa yhdistävänä vallankäyttäjänä ja maamme ulkopolitiikan johtajana. Myös Suomen kansan enemmistö haluaa säilyttää presidentin nykyisen aseman. Siitä on selkeä viesti suomalaisten äänestysaktiivisuus presidentinvaalissa.

Presidentin valtaoikeuksia tulisi vahvistaa ja kirjata perustuslakiin lausuma, jonka mukaisesti presidentti osallistuu ulkopolitiikan johtajana Euroopan unionin kokouksiin, varamiehenään pääministeri. Totta kai yhteistoiminta valtioneuvoston kanssa jatkuu, mutta päävastuun tulee olla presidentillä.

Haluan korostaa sitä, että suomalaiset valitsevat presidentin suoralla kansanvaalilla, kun pääministerin valinnan suorittaa "vain" eduskunta. Presidentti nimittää pääministeriksi henkilön, joka eduskunnassa suoritetussa avoimessa äänestyksessä on saanut enemmän kuin puolet annetuista äänistä.

KAUKO TUUPAINEN kansanedustajaehdokas (ps.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu