Lastensuojelusta

Mielipidesivuilla on viime päivinä kirjoitettu huostaanotoista. Media uutisoi tiheästi murrosikäisten huostaanotoista ja siitä kuinka useasti huostaanotto on murrosikäisen ja hänen perheensä ensimmäinen tukitoimi. Tämä kertonee karusti sen, ettei meillä ole toimivia avohuollon tukitoimia eikä aikaa räätälöidä perheille oikeanlaista tukimuotoa. Peruspalvelujen leikkaaminen ei myöskään paranna tilannetta. Lastensuojelulaki painottaa ennaltaehkäisevää työtä sekä varhaista puuttumista. Koulunkäyntiin liittyviin vaikeuksiin tarjolla on useasti ollut uimahallilippuja. Koulukiusattu jää kotiin, koska kiusaaminen on edennyt niin rajuksi, ettei kouluun enää uskalla mennä. Liian usein ratkaisuksi tarjotaan huostaanottoa koulunkäynnin turvaamiseksi.

Miksi ei tarjota konkreetista tukea kouluun? Perhetyöntekijän kertomukset oman lemmikkieläimen kuolemasta, parisuhdekriisistä tai avioerosta eivät tue vanhempaa haastavassa kasvatustehtävässä.

Mikäli lastensuojelu haluaa tukea murrosikäisen vanhempia ja nuorta tulee toimintatapoja ja työskentelymuotoja kehittää. Rajojaan kokeilevan nuoren vanhempi kaipaa konkreettista tukea kasvatukseen. Huostaanotto ei aina ole lapselle lupaus paremmasta, valitettavasti.

Suomella on paljon opittavaa mm naapurimaista, jotka ovat tutkineet huostaanotettujen lasten oloja. Miksi meillä Suomessa epäkohdista vaietaan ja käytetään miljoonia euroja sijaisvanhempien ja laitosten tukemiseen sen sijaan, että tuettaisiin lasten biologisia vanhempia kuunnellen heidän tarpeitaan?

LAURA LEHTONEN Vartu Ry Jokela

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.