Nuoret mukaan toimitustyöhön

Keskisuomalainen astui askeleen eteenpäin kohti nuorten ajatusten ja mielipiteiden näkyvyyden kehittämistä paikallismediassa aloittamalla jälleen nuorten sivujen julkaisemisen.

Nuoret ovatkin edelleen aktiivista lukijakansaa, vaikka sanomalehden lukemisen tavat ovat monimuotoistuneet. Lehteä luetaan netissä, kännykällä ja tulevaisuudessa enenevissä määrin myös sähköisiltä tableteilta. On siis tärkeää, että nuoret huomioidaan tasavertaisena lukijakuntana, joka haluaa päivittäisen lehtensä luettavaksi.

Haluaisin kuitenkin, että mediat ottaisivat huomioon nuoret päätöksenteosta kiinnostuneina kansalaisina muuallakin kuin nuorten sivuilla. Se olisi tärkeää, jotta nuoret saavat kokemuksia vaikuttamisesta ja yhteiskunnan kehittämiseen osallistumisesta.

Vaikka nuoret eivät kiinnostu perinteisestä vaikuttamisesta kuten äänestämisestä, ei se tarkoita sitä, etteivätkö he olisi kiinnostuneita vaikuttamaan esimerkiksi medioiden kautta.

Nuorten eriyttäminen nuorten sivuille erillisenä ryhmänä antaa meille aikuisille mahdollisuuden sulkea silmät tärkeiltä ajatuksilta ja ohittaa sivu nuorille itselleen suunnattuna kokonaisuutena. Nuorten ajatukset ovat kuitenkin liian tärkeitä ohitettavaksi.

Medioissa nuoret näkyvät liian usein lähinnä kauhistelun kohteina tai suojelun tarpeessa olevina yksilöinä ja nuorten näkökulma yksinkertaistuu puheeksi nuorten päihteidenkäytöstä, syrjäytymisestä sekä muista ongelmista.

"Voi tätä nykyajan nuorisoa" -harhan korjaamiseksi nuoret pitäisi nostaa aktiivisiksi toimijoiksi kaikenlaiseen kansalaiskeskusteluun, johon nuorilla on itse asiassa paljonkin sanottavaa, kun heille vain annetaan tilaa ja heitä kuunnellaan.

Voisivatko nuorten sivujen aktiivinuoret osallistua toimituksen työhön muutoinkin kuin antamalla panoksensa nuorten sivuille? Kenties he voisivat ehdottaa juttuaiheita, haastateltavia ja tuoda näkökulmia lehden muihinkin osioihin.

Nuorten vahvempi osallistuminen paikallismedian tekemiseen tasavertaisina kansalaisina eikä siis pelkästään nuorisoteemoista kiinnostuneina nuorina, vaan ennen kaikkea paikallisina ihmisinä, joilla on mielipiteitä ja ajatuksia yhteiskunnasta yleensä olisi hatunnoston arvoinen juttu. Haluan siihen haastaa kaikki paikallismediat.

ANNIINA LUNDVALL digitaalisen kulttuurin opiskelija Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu