Mitä vastinetta saan veroeuroille?

Mitä saan Jyväskylässä veroeurojeni vastikkeeksi? Millainen kaupunkikuva miellyttää?

Olen paluumuuttanut ja saanut juuri uuden verokortin alkaakseni maksaa veroja Jyväskylään. Olen jäänyt 1.10.2010 eläkkeelle, joka tarkoittaa, että tuloni ovat pudonneet 60 prosenttia viimevuotisesta, mutta veroni eivät suhteellisesti pudonneetkaan vaan veroprosenttini nousi muutettuani toisesta kunnasta. Unelma Jyväskylään muuttamisesta on romahtamaisillaan.

Mitä saan veronmaksuni vastineeksi Jyväskylässä? En ole opiskelija, en ole enää lapsiperheellinen enkä ole vanhus. Olen juuri eläkkeelle jäänyt vireä ja elinvoimaa täynnä oleva terve ihminen. Eläkeläisjärjestöt eivätkä senioripalvelut ole minua varten. Käytän yksityisiä hyvinvointipalveluja. En ole ajatellutkaan, että kunnalliset palvelut olisivat koskaan minun ja ikäluokkani palveluita - tulevaisuudessakaan. Kustannan palveluni ja hoivani itse sekä käytän niitä kunnallisia palveluja, joiden tuottaminen nähdään tulevaisuudessa nykyistä suppeammin kunnan tehtäväksi.

En ole suomalaisen hyvinvointivaltion romuttamisen kannattaja, vaan haluan säilyttää palvelujen ytimen kaikkein heikoimmassa asemassa oleville. Haluan säilyttää tasa-arvoisen elinikäisen koulutuksen sekä sivistyksen ja kulttuurin ydinpalvelut kaikkien saatavilla myös Jyväskylässä. Olen yrittänyt perehtyä uuden Jyväskylän strategiseen ajatteluun ja taloudenpitoon mutta huonolla tuloksella. En näe merkkejä säästäväisyydestä enkä kunnallisveron kannon hillinnästä. En ole valmis osaltani maksamaan kaikkea sitä palvelutuotantoa, joka verovaroilla on edelleen tarjolla. Supistuksia tarvitaan ja nykyistä jämäkämpää kunnallispolitiikkaa.

Kun siis maksan eläkkeestäni sievoisen summan veroja nykyiselle kotikaupungilleni, olenkin päättänyt valita kulutukseni kohteeksi sellaiset kunnan palvelut, joista saan parhaimman katteen rahoilleni. Jos kaupunginorkesteritoiminta ei olisi kunnallinen palvelu enkä maksaisi näin suuria veroja, maksaisin suuremmilla käteen jäävillä tuloillani subventoimattoman pääsylipunkin. Nyt minun on pakko ottaa tuo 50 euroa/lippu ikään kuin veronpalautuksena. Seniorien taiteen perusopetuksesta käsityössä olen myös kiitollinen. Vaikka olenkin elinikäisen oppimisen kannattaja, en ymmärrä kaikkea sitä tarjontaa, jota kansalaisopistossa pitää verovaroilla olla. Sosiaalitoimesta ja terveydenhuollosta en uskalla edes ryhtyä kirjoittamaan, sillä ne eivät ole minua varten eikä ymmärrykseni ole koskaan riittänyt siihen kunnalliseen päätöksentekoon, jolla palvelutuotannosta on päätetty. Tulevaisuus on palvelusetelien aikaa eikä uusien virkojen perustamispolitiikkaa.

Nuorekas ja monikulttuurinen ilmapiiri sinänsä viehättää ja on kannatettava Jyväskylän visio, jonka varassa kaupunkia on hyvä kehittää. Nuorekkuus näkyy kaupunkikuvassa jo ylimitoitettuna elinkeinoelämäyhteistyönä ja kulutusta kiihdyttävänä impulssina. Eivät nuorten ketjukauppojen vaatteet ja asusteet kiinnosta aikuista naista. Eikö kunnallispäättäjiä ja elinkeinoelämää kiinnosta toisenlaiset uudet palvelujen tarvitsijat?

SIRPA TERÄVÄINEN Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut