Perinnön tuhlaaminen

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev määritti 9.1.2011 päätöksellään 380 aluetta, joilla ulkomaalaiset eivät saa ostaa Venäjältä kiinteistöjä. Petsamo, Viipurin lääni ja lähes puolet Karjalan tasavallasta ovat kiellettyjen alueiden luettelossa. Vastavuoroisuutta Suomen kanssa ei ole, mutta Suomi sallii venäläisille täyden osto- ja omistusoikeuden.

Suomihan poisti vuoden 2000 alusta valvonnan kaikkien ulkomailla asuvien ja ulkomaisten yhteisöjen kiinteistöhankinnoilta. Valvonnan poiston vaikutuksista on Suomessa nyt yli kymmenen vuoden kokemukset, jotka osoittavat näin laajan valvonnan poiston virheelliseksi.

Eduskunnassa ongelmiin on puututtu kirjallisin kysymyksin, toimenpidealoitteella sekä lakialoitteella. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja on esittänyt lainsäädännön selkiinnyttämistä asiassa. Pääministeri ja ulkoministeri ovat todenneet tonttikauppojen vastavuoroisuuden olevan ongelman Suomen ja Venäjän välillä.

Venäjän presidentti on keskustellut asiasta Suomen presidentin kanssa. Nyt siihen saatiin vastaus. Euroopan komissio (komissaari Charlie McCreevy) on todennut, että jäsenvaltioille on annettu lupa soveltaa edelleen kolmansiin maihin kiinteistöjen hankintaa koskevia rajoituksia. Suomessakin paljon puhuttaneet EU-ulkopuolisten tahojen maakaupat on siis saatavissa kuriin.

Venäjän yhteiskunnallisen ja taloudellisen tilanteen kehittymättömyys ja epävakaus ovat luoneet oivallisen maaperän ulkomaisiin kiinteistösijoituksiin vaiheessa, jolloin raha halutaan sijoittaa omaa maata turvallisemmin. Suomalaisten etu ei kuitenkaan ole, että kiinteistökaupoissa liikkuu epäilyttävän alkuperän omaavaa rahaa ja Suomelle vieraita toimintaperiaatteita.

EU:n ulkopuolisten kiinteistöhankintoja tulisi Suomessa kyetä valvomaan ja tätä varten säätää laki. Perusteltua olisi myös tarkistaa rahanpesulakia.

Historiasta tiedetään, kuinka uudet sukupolvet ovat tuhlanneeet perimänsä omaisuuden ja saavutukset. Syinä ovat olleet helpolla saadut edut, joiden vuoksi ei ole tarvinnut ponnistella.

Nykyinen EU-sukupolvi nauttii maailman ykkösluokan maan etuuksista edellisten sukupolvien perintönä, usein tietämättä historiallista kehitystä nykytilanteeseen. Veteraanisukupolvi lunasti meille isänmaamme kalliisti: 90 000 sankarivainajaa, lähes 200 000 haavoittunutta, 12 prosentin menetys maa-alastamme, 60-70 nykymiljardin suuruiset epäoikeutetut sotakorvaukset ja laskematon määrä muuta omaisuutta talvisodan hyökkääjälle ns. sotasyyllisten tuomitsemista unohtamatta.

Kylmän sodan sukupolvi "taisteli" itsenäisyytemme pysyttämisen puolesta, joskaan ei päässyt tavoitteisiinsa koettujen vääryyksien oikaisemisessa.

Historian totuus näyttää toimivan EU-sukupolven osalta. Tuo sukupolvemme on nyt "kvartaalitietoisena ja euron kuvat" silmissään, keskeisestä historiastaan tietämättömänä tuhlaamassa isiensä perintöä - myymässä isänmaataan.

HANNU LUOTOLA Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.