Palveluseteli kuumentaa tunteita

Jyväskylän kaupungin perusturvalautakunnan puheenjohtaja Riitta Mäkinen (sd.) arvosteli (Ksml 8.1. ja 11.1) poikkeuksellisen kovasanaisesti kaupunginjohtaja Markku Anderssonia. Kaupunginjohtaja on käyttänyt virkaansa kuuluvaa otto-oikeuttaan perusturvalautakunnan 16.12.2010 päätökseen, joka koski kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttösuunnitelmaa vuodelle 2011. Lautakunnan tiukalla äänestyksellä päätettiin palkata kahdeksan uutta vakituista työntekijää hoivapalvelujen tuottamiseen vastoin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriaisen esitystä ja vastoin valtuuston talosarviokirjausta. Päätöksen seurauksena valtuuston osoittama massiivinen 477 miljoonan euron lautakunnan määräraha ylittyisi jo ennen kuin varsinaista talousarviovuotta olisi eletty päivääkään.

Kuntalain 23 §:n mukaan kunnan taloudesta vastaa kunnanhallitus ja kaupunginjohtajan virkatehtäviin kuuluu toimia kaupunginhallituksen päätösten esittelijänä virkavastuulla. Kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus vastaavat valtuustolle siitä, että hyväksyttyä talousarviota ei ylitetä ilman valtuuston erikseen antamaa lupaa. Lautakunnalla ei ole lupaa ylittää sille myönnettyjä määrärahoja, mutta varojen tarkemmassa käyttösuunnitelmassa on mahdollisuus tehdä eurojen kohdennuksia palvelujen järjestämiseksi. Lautakunta ei voi perustaa uusia virkoja tai palkata uusia vakituisia työntekijöitä hyväksytyn talousarvion ja kaupungin henkilöstösuunnitelman vastaisesti. Kaupunginjohtajan virkatehtäviin kuuluu valvoa lautakuntien varojenkäyttöä ja raportoida sekä alistaa tarvittaessa lautakunnan päätöksiä kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Edellä kuvattua taustaa vasten Riitta Mäkisen haastattelulausunto kokemastaan järkytyksestä ja kaupunginjohtajan viranhoidon härskiydestä kuulostaa varsin tahdittomalta.

Mäkisen vihjailut kaupunginjohtajan poliittiseen taustaan ja sen vaikutuksesta viranhoitoon ovat henkilöön kohdistuvia ja loukkaavia.

Perusturvalautakunta käyttää palvelujen järjestämiseen lähes 60 prosenttia Jyväskylän kaupungin käyttötalousmenoista ja siten on tärkeimmässä asemassa koko kaupungin talouden kannalta. Toivoisin puheenjohtaja Mäkisen kantavan huolta kaupungin käyttötalouden tasapainottamisesta, ennen kun hän arvostelee kaupunginjohtajan viranhoitoa perusteettomasti.

Palvelusetelin käyttöä on kehitetty jo vuosia Klemmari-hankkeella JYKES OY:ssä. Kansanedustaja Reijo Laitinen (sd.) hallituksen puheenjohtajana sekä muut kuntien poliittiset päättäjät kehittämisyhtiössä ovat antaneet voimakkaan tukensa palveluyrittäjyyden ja palvelusetelin kehittämistyölle. Lähivuosien kuntatalous ajautuu ratkaisemattomaan kriisiin, mikäli uusia malleja ei oteta käyttöön. Kuntapalveluissa kunnalla on velvoite vain lakisääteisten palvelujen järjestämiseen. Toimivin ja myös talouden kannalta kestävin on monituottajamalli, jossa kunnan omien palvelujen lisäksi käytetään yksityisten yrittäjin tarjoamia palveluja. Palveluseteli soveltuu erinomaisesti yhtenä toteutuskeinona ostopalvelun järjestämisessä.

PAULI PARTANEN valtuuston puheenjohtaja (kok.) Jyväskylä, Tikkakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu