Lakiesitys kotietsintäluvasta kohdallaan

Ksml uutisoi 3.1.vireillä olevan kotietsintää koskevan pakkokeinolakiuudistuksen etenemisestä. Kotietsintähän on yksi poliisin pakkokeino törkeimpien rikosten tutkinnassa ja rikollisuuden torjunnassa.

Lakiesityksen mukaan muissa kuin kiireellisissä tapauksissa kotietsintäluvasta päättäisi - kuten nytkin - tutkinnanjohtaja, komisario. Kiireellisissä tapauksissa erillistä lupaa ei tarvittaisi.

Suomen Asianajajaliitto on esittänyt lakiesitykseen muutosta niin, että lupa kotietsintään olisi haettava tuomioistuimelta. Tätä kantaa ovat sittemmin puoltaneet eräät yksittäiset oikeusoppineet ja Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos. Asianajajaliitto on Euroopan ihmisoikeussopimukseen vedoten katsonut sen edellyttävän kotietsintäluvan käsittelemistä tuomioistuimessa, jotta "eurooppalainen oikeuskäsitys" toteutuisi.

Asianajajaliiton muutosesitys merkitsisi erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden suojelua. Mitä etsittävää enää olisi, jos etsintälupa-asiaa vaikkapa vain muutama päivä asianosaisia kuulemalla pitäisi ensin käsitellä tuomioistuimessa. Rikosten selviämisprosentti putoaisi eurooppalaisen alhaiselle tasolle ja turvattomuus lisääntyisi.

"Eurooppalainen ihmisoikeuskäsitys" on äskettäin näyttänyt todelliset kasvonsa, kun Korkein oikeus on ainakin kahdessa tapauksessa vastoin suomalaista oikeuskäsitystä joutunut purkamaan törkeistä talousrikoksista tuomittujen liikemiesten rangaistustuomiot lakikikkailun keinoin tulkittujen ihmisoikeuksien perusteella.

Ihmisoikeudet on tarkoitettu ihmisen ja hänen elämänsä suojelemiseksi. Nyt niitä on ryhdytty tulkitsemaan vastoin tarkoitustaan. Tendenssi on sama kuin muukin kehitys: hyvä ja oikea uhkaavat jäädä pahan ja väärän jalkoihin, meille kuuluvista asioista päätetään muualla Euroopassa ja ihmisoikeuksien varjolla edistetään laittomuutta. Toivoa sopii, että eduskunta uutta pakkokeinolakia säätäessään hyväksyy lakiesityksen alkuperäisessä muodossaan.

TIMO HAKANEN lakimies Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu