Säästölamppudirektiivi kumottava

Lehtijutun perusteella (Ksml 9.1.) Pekka Neittaanmäki on suivaantunut ns. energiansäästölamppuihin. Hän ei varmasti ole ainoa. Ilmoittaudun täten joukon jatkoksi.

Ekologiaan vedoten EU on säätänyt direktiivin, joka vähitellen kieltää hehkulamput. Satawattiset kiellettiin puolitoista vuotta sitten ja 60-wattiset sallitaan elokuun loppuun saakka. Hehkulampun tarina on siis jäämässä yhtä pitkäksi kuin Suomen markan: noin 130 vuodeksi.

Asiassahan ei olisi nokan koputtamista, jos kunnollisia korvikkeita olisi tarjolla. Mutta kun ei ole.

On epämääräisiä viritelmiä, joiden koekaniineiksi kuluttajat on laitettu. Viiveellä syttyvät lamput merkitsevät askelta taaksepäin. Kun kellarissa, vaatehuoneessa tms. tilassa pistäydytään harvakseen, tapahtuu näin: Sytytän valon, odotan.

Ensin syttyy himmeä hehku, joka pikkuhiljaa kirkastuu. Taskulamppu olisi selvästi parempi, valo syttyy kun painaa kytkintä. Tavallinen kynttiläkin syttyy viiveettä. Tuntuu kuitenkin, etteivät taskulamppu ja kynttilä merkitsisi suurta teknologista harppausta eteenpäin. Ja varmasti nekin pian kielletään.

Toinen ongelma: Ulkovalona nämä sähköpihit lamput ovat surkeita.

Silloin ei saa olla kiire ulos lähtiessä. Mitä kylmempää on, sitä kauemmin kestää ennen kuin säästövalolla näkee. 20 asteen pakkasessa menee pari minuuttia käsikopelolla hapuillessa.

Ja sitten poks ja paff! - lamput sanoutuivat irti ikuisiksi ajoiksi ennen kontrahdin päättymistä. Niille luvataan tuhansien tuntien ikä, mutta tuorein yritykseni, 9 watin kiemuralamppu kesti lukulampussa viisi minuuttia, enkä ole varma, onko meille sattunut yhtään säästölamppua, jonka käyttöikä olisi hehkulamppua parempi.

EU:n komission on ensi tilassa kumottava direktiivi, joka pakottaa kaikessa valaistuksessa siirtymään ns. energiansäästölamppuihin, koska toimivia lamppuja ei ole saatavilla.

Sama säästö saadaan lopettamalla moottoriteiden valaistus.

Suomi on tosin yhden prosentin maa EU:ssa, mutta onhan meidät ajettu unionin kovaan ytimeen, joten Suomen elinkeinoministerin ääntä kyllä kuunnellaan tässäkin asiassa. Tässä olisi tuhannen taalan paikka profiloitua kuluttajalähtöisesti.

TAPANI KAAKKURINIEMI Jyväskylä, Palokka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu