Palvelut yksityistetään vaikka väkisin

Jyväskyläläisellä kunnallisdemokratialla pyyhitään jälleen pöytää. Kokoomuslainen kaupunginjohtaja ei hyväksy perusturvalautakunnan päätöstä panostaa palvelusetelien ohella myös omaa toimintaan vaan käyttää otto-oikeuttaan korjatakseen tapahtuneen vääryyden. Paineita tähän lienee tullut niin omalta ryhmältä kuin muultakin oikeistolta. Kritiikki kohdentuu tapaan, jolla oikeistojohto Jyväskylässä suhtautuu kunnalliseen päätöksentekoprosessiin.

Kaupunginhallitus lisäsi sosiaali- ja terveystoimen budjettiin kaupunginjohtajan poistaman vajaan 4 miljoonaa euroa. KH:n pöytäkirjassa 8.11. todetaan seuraavasti: "Perusturvalautakunta kohdentaa menolisäyksen palvelualueensa toimintaan. Kuitenkin neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon sekä suun terveydenhuoltoon kohdennetaan henkilöstöä voimassa olevien säännösten toteuttamiseksi. Perusturvalautakunta arvioi palvelusetelien käytön kohdentamisen ja laajuuden käytöstä ja laajuudesta päättää perusturvalautakunta". Tämän linjauksen kaupunginhallitus teki yksimielisesti ja samoin toimi ylintä poliittista valtaa käyttävä valtuusto budjettikokouksessaan 29.11.2010.

Perusturvalautakunta hyväksyi kokouksessaan 16.12.2010 kuluvan vuoden käyttötaloussuunnitelman valtuuston hyväksymän talousarvion mukaisesti. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriaisen esityksestä poiketen lautakunta päätti äänestyksen jälkeen suunnata osan palveluseteleihin kaavailluista määrärahoista oman toiminnan vahvistamiseen. Näin tehtiin mm. vanhusten säännöllisen kotipalvelun osalta sekä lapsiperheiden tilapäisen kotiavun suhteen. Tällä hetkellä seteleiden soveltuvuus vanhuspalveluissa jatkuvan ja säännöllisesti toistuvaan palvelutarpeeseen on heikko ja tulee kalliiksi joko kunnalle tai kuntalaiselle. Lapsiperheiden kotipalvelussa kaupungilla on ollut kaksi työntekijää. Seteleihin jäi edelleen käytettäväksi lähes 300 000 euroa. Setelien käyttöä laajennettiin myös muissa palveluissa.

Närkästys on käsin kosketeltavaa, sillä päätös ei ollut oikeistolle mieluinen. Andersson haluaa asian käsittelylle "laajemman poliittisen pohjan". Tämä laaja pohja, kokoomus ja keskusta mukaan lukien, antoi yksimielisesti valtuudet asian päättämiselle lautakunnassa. Investointeja tässä kaupungissa on tehty miljoonilla euroilla mitä erikoisempiin kohteisiin, jotka antavat odottaa satoaan jopa 50 vuotta. Vain omiin työntekijöihin kohdistuva investointi on vikaliike. Eipä ole ensimmäinen kerta, kun lautakunta tekee oikeiston näkemyksen mukaan "vääriä" päätöksiä. Ja tuskin viimeinenkään, mutta se kuuluu kunnallisdemokratian henkeen. Poliittisen farssin ainekset tuntuvat olevan jälleen kasassa.

RIITTA MÄKINEN kaupunginvaltuutettu (sd.) ja perusturvalautakunnan pj. Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.