Sukupolvia ei tule laittaa vastakkain

Väestön ikääntyminen on luonnollinen seuraus yhteiskunnan kehittymisestä ja osoittaa, että Suomessa vuosikymmeniä harjoitettu tavoitteellinen yhteiskuntapolitiikka on tuottanut hyvää tulosta. Kehitys ei ole uusi eikä se tule yllätyksenä.

Ikääntyminen on yhteiskunnalle mahdollisuus ja samalla haaste. Tähän haasteeseen tulee yhteiskunnan vastata ikääntyneet kansalaiset huomioonottaen ja todellisina tekoina. Yksi näistä kysymyksistä on työeläkeindeksi, johon on vaadittu vuosia korjausta.

Työeläkeindeksin rakenteessa hintojen nousu vaikuttaa 80 prosenttia ja palkkojen nousu 20 prosenttia. Indeksi ei turvaa riittävästi työeläkkeiden ostovoiman kehitystä eikä anna eläkeläisille oikeudenmukaista osuutta kansantulon kasvusta. Indeksistä johtuen eläketulot jäävät jatkuvasti jälkeen palkkojen kehityksestä, jolloin kuilu eläkkeiden ja palkkojen kesken syvenee.

Indeksirakennetta on muutettava siten, että ansioindeksin painoarvoa lisätään eli ansioindeksin paino olisi vanha työeläkeindeksin tapaan 50 %:a. Eläkeläisjärjestöt tulevat kyllä pitämään tätä esillä niin kuin jäsenistökin. Valtakunnallisesti Eetu (Eläkeläiset ry, EKL ry, Kansallinen senioriliitto ry, Kristillinen Eläkeliitto ja Svenska pensionärsförbundet rf) on ollut yhteydessä ministeriöön taitetusta indeksistä ja vastauksena sos. ja terveysministeri Juha Rehula (kesk.) vastasi: indeksiin ei puututa, tulee liian kalliiksi. Samaa mieltä on ollut myös pääministeri Mari Kiviniemi.

On puhuttu ja toivottu eläkeläisjärjestöjen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistoimintaa sekä keskustelun avausta, tässä on nyt yksi keskustelun avauksen kohta. Valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen tulee aloittaa neuvottelut indeksijärjestelmän muuttamiseksi, että se turvaa työeläkkeiden ostovoiman nykyistä paremman kehityksen.

Näihin neuvotteluihin tulee myös ottaa mukaan eläkeläisjärjestöt, jotka ovat asiantuntijoita eläkeläispolitiikassa. Eikä neuvotteluissa otettaisi vääriä perusteluita käyttöön. Perusteluina ko. kohdan muutokselle oli kalleus, sukupolvien välinen solidaarisuus; maksajina olisivat nuoret ja tulevat sukupolvet tai nykyiset työikäiset riippuen siitä, miten muutos ajoitetaan. Ja kolmas perustelu oli tulojaon oikeudenmukaisuus. Ilmassa on myös kysymys, onko tässä poliittista realismia, onko EK valmis nostamaan tuosta vain työeläkemaksua indeksimuutoksen verran. Eikö palkansaajilta ja työnantajilta kysytä?

Sukupolvia ei tule laittaa vastakkain. Nykyiset eläkeläiset ovat suurin osa pienellä työeläkkeellä sekä kansaneläkkeellä, ja ovat tehneet pitkän ja raskaan työuran. Useat heistä ovat aloittaneet sen jo lapsena.

Työeläkeindeksi tulee korjata ja samalla oikeudenmukaista on myös kansaneläkeindeksin muuttaminen vastaamaan työeläkeindeksiä.

MARJA LEENA MAKKONEN eläkeläiset ry:n valt.pj. kansanedustajaehdokas (vas) Jyväskylä, Jyskä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.