Yhteistyötä omin ehdoin

Vesa Lankisen mekaaninen vaalimatematiikka horjuu yhä (Ksml 5.1.). Koetin jo (Ksml 31.12.) hänelle valaista miksi, siinä näköjään onnistumatta.

Lankinen tai kuka tahansa voi tehdä huoletta erilaisia ynnälaskuja kahden itsenäisen puolueen kannatusluvuista, mutta mikäli nämä puolueet olisivat vaaliliitossa, tulos ei välttämättä olisi 1 + 1 = 2. Vaaliliitossa häviäjä olisi nimenomaan Vasemmistoliitto ja sitä äänestäneet.

Vasemmistoliitto on valmis yhteistyöhön muiden (vasemmisto)puolueiden kanssa asiakohtaisesti sekä valtakunnallisesti että paikallisesti mutta haluaa itse päättää, millaista tuo yhteistyö on laadultaan. Olemme päätyneet valtakunnallisesti torjumaan vaaliliitot, emme kuitenkaan köykäisesti vaan tarkan harkinnan jälkeen ja nimenomaan äänestäjiemme etua ajatellen. Emme myöskään Matti Kankaan (Ksml 31.12.) kanssa olleet torjumassa vasemmistoyhteistyötä Keski-Suomessa vaan mielestämme taktista vaaliliitto-ajatusta, jonka SKP aina sopivasti ennen vaaleja esittää.

SKP:n porukka on aikoinaan halunnut väellä ja vängällä jatkaa itsenäistä puoluetoimintaa perinneyhdistyksessään, samaan aikaan kun ns. vanhan vasemmiston enemmistö teki syviä johtopäätöksiä kommunismin romahduksen seurauksena. Silloin olisi ollut hyvä hetki luoda laaja vasemmistorintama, mutta se ei tälle fraktiolle millään ehdolla kelvannut. Siksi meitä ihmetyttääkin, miksi nyt jatkuvasti halutaan uida toisten liiveihin ja toimia piilosta käsin tai jonkun suojakuoren takaa politiikan julkisella näyttämöllä.

JARMO RITANEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu