Yksityistämisen järkyttävä tulos

Suomen perus- ja terveydenhuoltolakien mukaan vanhusten hoivapalvelujen järjestäminen kuuluu kunnille. Nyt Keski-Suomen kunnat etsivät vanhusten perhehoitajia. "Henkilöitä, jotka ovat valmiita ottamaan kotiinsa vanhuksia, jotka eivät pärjää yksin." (Vekkari, Jämsän seutu 22.12.)

Kuinka kukaan ikinä on voinut edes ehdottaa, että ikänsä veroja tähän maahan maksaneet ihmiset "työnnetään" tuntemattomien koteihin "hoitoon"?

Tämä on järkyttävää, ihmisarvoa alentavaa, moraalitonta ja erittäin epäeettistä vastuunpakoilua vanhuspalvelujen järjestämisessä kuntien virkamiehiltä.

Palvelujen tulisi olla valvottuja. Monessa kunnassa kunta on saanut huomautuksia ja sakkoja huonosta vanhusten palveluiden hoidosta. Kuka näitä "perhehoitajia" valvoisi? Vai tulisiko kuntiin uusia virkoja? Silloin säästöistä ei olisi tietoakaan.

Kysyttäisiinkö näiltä vanhuksilta, haluavatko he mennä oikeasti kenen tahansa kotiin "hoitoon"? Uskaltavatko vanhukset kieltäytyä?

Eikö tästä kuitenkin seuraa, että rahanahneet ihmiset ottavat kotiinsa vanhuksia vain rahan vuoksi? Hoiva- ja huolenpitoa onkin sitten vain kauniisti paperilla. Palkatkaa laitoksiin enemmän hoitajia ja lopettakaa rikkaiden rikastuttaminen; yksityistäminen!

Infotilaisuus, jossa sosiaalialan osaamiskeskus kertoo osaamisensa, kertoo mielestäni enemmänkin osaamattomuudesta.

MARJATTA LAITINEN Jyväskylä, Korpilahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu