Pelkät sanat eivät kestä

Ihmettelen sitä, että vielä tämänkin asteisen yhteiskunnan ihmisistä hyvin suuri osa ottaa silmät ummessa vastaan kaikki Raamatun epäloogiset ja epäinhimillisetkin sepustukset tosina, kuin Jumalan sanana ja lakina?

Varsinkin Vanhan testamentin, jota Jeesuksen kerrotaan aikoinaan arvostaneen.

VT laadittiin aikonaan erämaassa vaeltavan heimon lakikirjaksi ja ihmisyyttä opettavaksi, alkeelliseen psykologiaan perustuvaksi oppikirjaksi. Silloin oli tarpeellista luoda myös kovat seuraamukset sellaisille, jotka rikkoivat "Jumalan" lakeja.

VT oli laadittu sen aikaisten realisoitujen kokemusperäisten havaintojen perusteella. Ohjeistus oli saatava iskostumaan ihmisten psyykken ytimeen. Siis psyykken muokkauksesta oli jo tuolloin kysymys, mutta täyden valtaotteen saamiseksi kansasta oli siihen laadittava Jumalan sanaan perustuva lakijärjestelmä, joka sisälsi maallisen vaelluksen ja myös kuoleman jälkeisen "elämän".

Se on armoton kansalliseeppos, johon vieläkin hyvin suuri joukko ihmisistä sitoutuu. Sen ehdoton valtti on kuolema, siinä mielessä useita uskontoja voidaan pitää kuolemankultteina. Kristinopin ikuinen lunastamaton lupaus ja uhkaus on ikuinen elämä tai helvetin tuli.

Kristinopin tulevaisuus Raamattuineen saattaisi olla parempi, jos nykyaikaisella ajattelutavalla etsittäisiin sovittelevaa, järkeen käyvää ymmärrystä niihin vertauskuvallisiin ja tulkinnallisiin kirjoituksiin, mitä ihmiset ovat Raamattuun oman aikansa käsityskyvyllään ja uskomuksillaan kirjoittaneet.

Mutta se edellyttäisi sitä, että nykytietoon perustuvaa ajattelua ja niiden esille tuomista ei saisi rajoittaa, silloin kun ne esitetään asiallisesti.

Sen pitää olla perityistä iskostetuista käsityksistä ja kahleista vapaata ilmaisua. Avointa mieltä vaativa tiedon etsiminen ja sen omaksuminen ei kaikilta kuitenkaan onnistu, koska liian helposti tyydytään kasvatuksessa saatuun malliin. Se aiheuttaa sen, että suuri osa ihmisistä putoaa pois vapaasta tietoon perustuvasta ajattelumallista. Ja perityt uskontoon addiktioituneet ajatukset saavat lisävoimaa ja altistavat yksilön yhä voimakkaamin uskonnolliselle propagoinnille.

Kun menin pyytämään eroa kirkosta noin45 vuotta sitten, olin hieman arkana, koska jouduin menemään vanhan rovastin eteen. Hän hyökkäsi heti pöytänsä takaa eteeni, kun esitin asiani, ja vihaisena kysyi, onko häntä kohtaan jotain valittamista.

Nöyränä sanoin, ettei ole mitään sellaista. Mutta olen alkanut tutkia uskontoja ja itämaista uskonnon filosofiaa ja pyrin etsimään siltä sektorilta edelleen lisää tietoa.

Hän meni pöytänsä taakse ja sanoi: - Kunnioitan tietoa etsivää ihmistä, joka tiedon etsinnässään on kuin poika, joka viskelee rannalla kiviä veteen - ja hänelle aukeneekin tiedon avara valtameri!

URPO MANNINEN Jämsä, Jämsänkoski Keskustelu viattomien lasten päivän raamatunhistoriallisesta taustasta päättyy tällä erää tähän. Toimitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.