Kriisissä on aina myös mahdollisuus

Vasemmistoliiton Jarmo Ritanen ja Matti Kangas torjuvat kommunistien vaaliyhteistyötarjouksen (Ksml 31.12.) kovin köykäisesti.

Toisin kuin Ritanen antaa ymmärtää, SKP ei ole esittänyt yksipuolisia ehtoja yhteistyölle. SKP:n tavoitteena on ollut radikaali vasemmistolainen ja punavihreä vaaliliitto. Selvää on, että tällaisessa liittoutumassa Vasemmistoliitolla olisi merkittävänä eduskuntapuolueena keskeinen rooli.

Ritanen ei usko voimien yhdistämisen tuovan vaaleissa parempia tuloksia. Hän myös vähättelee tarkoituksellisesti SKP:n kannatuslukuja. Edellisissä vaaleissa puolueiden vaaliliitto olisi turvannut vasemmistoliitolle paikan EU-parlamentissa ja tuonut eduskuntaan ainakin kaksi paikkaa nykyistä enemmän.

Keski-Suomessa SKP:n kannatus on kasvanut tasaisesti ja vuoden 2007 eduskuntavaaleissa jo lähes 2 400 kansalaista antoi tukensa puolueelle. Jyväskylässä puolueen kannatus oli 3,2 prosenttia.

Kansanedustaja Matti Kankaan mielestä kommunistien yhteistyötarjouksessa on kyse vaalitaktiikasta. Tottahan toki vaalienkin yhteydessä pitää osata taktikoida. Vaaliliitto olisi taktiikkaa, joka voisi hyödyttää molempia puolueita ja heikentäisi oikeistoa.

Ritanen ja Kangas ovat kanssani samoilla linjoilla useissa poliittisissa kysymyksissä. Siksi pitääkin kysyä, mikä sitten voi olla järkevän yhteistyön esteenä. Miten ihmeessä yhteistyötarjous voi ollakin toisen mustamaalaamista, kuten Kangas ajattelee?

Perussuomalaisen oikeistopopulismin nousu ei ole mikään ihme, siksi kauan eduskunnan vasemmisto on ollut herrojen kanssa marjassa. Lipposen hallituksen toimeenpanemat perusturvan leikkaukset, eriarvoisuuden ja tuloerojen kasvu, yhä uudet asehankinnat, suomalaisjoukkojen lähettäminen Afganistaniin, suurpääoman etuja palvelleet EU-ratkaisut, joukkoirtisanomiset, työehtojen heikennykset ja julkisten palvelujen yksityistäminen ovat vieraannuttaneet vasemmistoa ratkaisevasti kannattajakunnastaan.

Poliittinen tilanne on kuitenkin muuttunut ja koko vasemmisto on nyt poliittisessa oppositiossa. Yhteistyön edellytykset ovat paremmat kuin pitkään aikaan.

Kriisissä on aina myös mahdollisuus. Vasemmisto voi nousta uudelleen vetovoimaiseksi vaikuttamisväyläksi kunhan se palaa juurilleen ja tuo väkevästi politiikkaan ne ay- ja kansalaisliikkeiden vaatimukset, jotka porvarihallitus on sivuuttanut.

On korkea aika hylätä vanhakantainen porvarillinen politiikkakäsitys, jonka perustana on isolla rahalla ostetut poliitikot. Vasemmiston tulisi pyrkiä yhteisvoimin kehittämään myös vaaleissa osallistuvaa demokratiaa, jossa ihmiset ovat itse asettamassa tavoitteita ja avaamassa uusia vaikuttamisen väyliä.

Ilman vahvaa vasemmistolaista ja punavihreää vaihtoehtoa tyytymättömyys voi suuntautua entistä enemmän oikealle ja perussuomalaisten ruokkimaan maahanmuuttajavastaisuuteen. Kapean puolueajattelun sijasta vasemmiston olisi kyettävä ennakkoluulottomasti luomaan yhdessä muutosvoima, joka valtaa aloitteen politiikassa oikeistolta.

VESA LANKINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.