Mummujen nuukuutta ekovalintoihin

Ruuan terveellisyyteen osaa moni kiinnittää huomiota, mutta se ei enää riitä. Nykyisin pitäisi osata valita myös ekologisesti ja eettisesti paras vaihtoehto.

Vaikka kuluttajalla olisikin tahtoa noudattaa ekologisia ruokatottumuksia, tulee usein ongelmaksi ymmärryksen loppuminen. Sanat kuten luomu-, kasvis- ja lähiruoka tuovat mieleen pelkät vihannekset, eikä mielikuvitus riitä luomaan niistä riittävän monipuolista, edullista ja maistuvaa ruokaa. Markkinoilta löytyy monenlaisia ekomerkkejä, joiden ymmärtämiseen tarvittaisiin manuaalia.

Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi hyväksyttiin puoluehallituksessa 1.10.2010. Se on laaja esitys, joka toteutuessaan helpottaisi kuluttajan valintoja ruokakaupassa.

Vihreät vaativat muun muassa selkeitä pakkausmerkintöjä, jotka auttavat valitsemaan hiilijalanjäljeltään parhaimman vaihtoehdon. Kasvisten, hedelmien ja marjojen syönnin lisäämistä halutaan tukea alentamalla niiden arvonlisäveroa sekä lisäämällä kasvisruoan tarjontaa työpaikoilla ja kouluissa. Kuluttajalla on oikeus tietää käyttämänsä lihan alkuperä ja tuotantotapa. Tämän takia on kehitettävä eettisesti tuotetun lihan sertifiointijärjestelmä.

Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan sitä, kuinka paljon syntyy kasvihuonekaasuja yhden tuotteen elinkaaren aikana. Ruuan pakkaamista on syytetty ison hiilijalanjäljen jättämisestä, mutta todellisuudessa sen osuus on pieni verrattuna kotitalouksien roskiin heittämän ruoan aiheuttamaan ympäristökuormitukseen (HS 22.9.2010).

Elintarvikeyhtiö Raision Pohjois-Euroopan elintarvikejohtajan Markku Krutsinin arvion mukaan jopa joka neljäs ruokakassi menee roskiin. Kuluttaja tekee siis suuren ekologisen teon jo pelkästään suunnittelemalla huolellisesti viikottaiset ateriat.

Ruokaa ei useinkaan mielletä kuluttamiseksi, vaikka ruokajäte tuo kolmanneksen kaikesta kulutuksen ympäristökuormituksesta. Mihin me unohdimme isoäitiemme taloustaidot, joilla vähemmästä saatiin luotua enemmän?

Mummojen nuukuus ei ole mikään naurun asia vaan arvokasta tietoa ja taitoa, joka tulisi saada uusiokäyttöön tuleville sukupolville. Terveellinen ja ekologinen ravitsemus perustuu samoihin yksinkertaisiin asioihin: kauden vihanneksiin ja perusresepteihin eli kasvispainotteiseen, kotitekoiseen lähiruokaan.

ELINA SILLANPÄÄ Keski-Suomen vihreät naiset ry Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu