Linnaan tilaa myös veteraaneille

Kun Suomi viime kuussa juhli 94. itsenäisyyspäiväänsä, sukupuolivähemmistöt olivat näkyvästi esillä tasavallan presidentin vastaanotolla Presidentinlinnassa.

Juhlissa ei käsittääkseni ollut kuin yksi sotaveteraani, Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt. Hän sai ansaitsemansa arvostuksen, kun presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi kättelivät hänet ensimmäisenä linnaan tulijoista.

Juhliin ei tietääkseni ollut Keski- Suomesta kutsuttu yhtään veteraania, eikä tietojeni mukaan koko Suomesta. Miksi? Juhlassa lienee ollut veteraanijärjestöjen edustajia, mutta kaikki muita kuin veteraaneja.

Miksi homoja ja lesboja oli kutsuttu, mutta sotaveteraaneja ei? Kummatkohan ovat vaikuttaneet enemmän siihen, että olemme itsenäinen kansa?

Netissä kysyttiin, oliko vähemmistöillä yliedustus linnan juhlissa. Ääniä annettiin yhteensä 38 987. Vastaajista sanoi kyllä 58 ja ei 42 prosenttia - eli selvä enemmistö tuomitsi kyseiset kutsut.

Lähetin noin kymmenen vuotta sitten presidentin kansliaan kirjeen, jossa kysyin, voitaisiinko linnan juhliin kutsua veteraaneja vaikka yksi joka yhdistyksestä, ja jos on liikaa, niin vuorovuosin joka toinen vuosi, tai vaikkapa viiden vuoden välein.

Sain vastauksen, ettei asia onnistu tilanpuutteen takia. Joko esittämääni asiaa ei ymmärretty tai ei haluttu ymmärtää.

Olisiko sinne menijöitä, jos kutsu tulisi? Joku saattaisi mennäkin, mutta kunto ja ikä rajoittavat menoa jo nyt.

Nettikeskustelijoiden mielestä istuva presidentti on avannut kaikki kaapinovet selälleen. Kari M.Oittinen totesi, että kun veteraanien määrä pienenee, niin näkyy pienenevän kutsuttujen määräkin, vaikka paikan olisi luullut löytyvän yhdelle vereraanille tältäkin suunnalta. "Mutta eihän ylipäällikkö veteraaneja yleensä maakuntamatkoilla käykään katsomassa."

Oli miten oli. Itsenäisyys on saatu säilytettyä veteraanien ja koko kansan ponnistuksella. Sille osaa antaa sille kuuluvan arvon vasta jos tai kun se on menetetty.

HEIMO KIURU sotaveteraani Joutsa, Leivonmäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu