Hätäkellojen pitäisi soida Jämsässä

Jämsän suuri ongelma on vuolaana jatkuva väestökato. Toinen vuotopaikka on henkilöstö, mistä ei hyvää seuraa.

Vanhuspalvelujen johtaja Anne Lyysaari kertoi joulukuun alussa rohkeasti syistä, joiden vuoksi hän on "väsynyt vääntämään ja kantamaan vastuuta asioista, joihin en voi vaikuttaa" (JS 11.12.).

Vanhuspalvelu on kaupungin vaativimpia toimialueita, katsottiinpa asiaa inhimilliseltä, sosiaaliselta tai taloudelliselta kantilta. Kun tällä alueella johtaja valittaa, etteivät valta ja vastuu ole kohdallaan ja toteaa organisaation toimimattomaksi, niin luulisi, että alkaa iso keskustelu.

Kumman hiljaista on ollut. Valtuustossa 13.12. ryhmäpuheenvuorossamme esitin, että vallan ja vastuiden jakaantuminen olisi "läpivalaistava" koko organisaatiossa. Ei kai sentään ruveta ajattelemaan, että nämä väsymiset ovat vain henkilökohtaisia ongelmia? Tosin Jämsässä on totuttu siihen, että virheitä ainakaan myönnetä.

Sitä paitsi vanhushuollon johtaja ei ole ainut, joka on kypsynyt vetämään henkeä kaupungin paineista. Jokaisella on tietysti omat henkilökohtaiset syynsä sapattivapaaseen tai muuhun tilapäiseen irrottautumiseen, ja on hyvä, jos siihen on mahdollisuus.

Mutta ei liene sattuma, että useampi johtava henkilö on tehnyt Lyysaaren tavoin. Heistä mainittakoon mm. hallintojohtaja ja erittäin tärkeältä paikalta lähtenyt sosiaali- ja terveystoimen talouspäällikkö.

Me kaupungin asukkaitten valitsemina luottamushenkilöinä kannamme huolta Jämsän kaupungin palveluista ja henkilöstön hyvinvoinnista sekä kaupungin työnantajaroolista.

Mielestämme hallinnon ja organisaatiorakenteen pitää tukea henkilöstön työtä, osaamisen hyödyntämistä ja hyvinvointia.Vaikka Jämsä on ulkoistanut työtä reipasta vauhtia, organisaatiopalikoita näkyy silti tulevan lisää. Tilaaja-tuottaja -systeemi on poikinut uusina hallintoportaina tilaajalautakunnan, tilaajakeskuksen - epävirallisesti puhutaan myös "tilaajapoijista".

Henkilöstön turhautuminen, epäselvät valtasuhteet sekä yhteisten tavoitteiden hämärtyminen vaikuttavat suoraan asukkaitten palveluihin. Tyhjäkäynti ilman muuta käy kalliiksi.

ARJA PAAKKANEN Vasemmiston valtuustoryhmän pj. Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu