Pöhötauti kuriin

Veikko Avikainen pohti (Ksml 30.12.) eteemme vääjäämättä tulevaa tilannetta, jolloin valtion velkataakka lankeaa maksettavaksi. Avikainen näkee ainoastaan yhden keinon: Alennetaan työntekijöiden palkkoja, etenkin paperiteollisuudessa.

Paperiteollisuudesta leipäni ansaitsevana minulla on toisenlainen näkemys.

Suomen paperiteollisuuden ahdinko ei johdu hyvinä aikoina täysin ylimitoitetuista palkankorotuksista vaan teollisuuskonsernien rakentamasta ylikapasiteetista etenkin ulkomaille, Suomessa lisäksi raaka-aineen hinnasta ja energian kallistumisesta. Ja molempia tuetaan lisäksi verovaroin.

Suomessa ollaan roimasti jäljessä esimerkiksi Saksan palkkoja - ja verratkaapa hintatasoa, etenkin ruuan.

Monella alalla Suomen palkkataso on häpeällisen alhainen. Työntekijän irtisanominen on Suomessa Euroopan maihin verrattuna halpaa.

Siinä Avikainen on oikeassa että en halua luopua "saavutetuista eduista". Mikä takaisi, että hinnat laskisivat?

Miten on laita esimerkiksi maataloustuotteissa? Vuonna 2008 maksoimme tukea maataloudelle EU-tuen päälle Euroopan kolmanneksi eniten euromääräisesti. Enemmän maksoivat vain Ranska ja Saksa, ja verratkaapa ruuan hintaa.

Tämän tisäksi tulevat aluepoliittiset tuet, joita Suomessa maksetaan saman verran mitä valtio ottaa ensivuonna velkaa.

Ja mitä tällä kaikella saadaan aikaan? Tuetaan miljarditolkulla toimintaa, joka ei kannata eikä tue kansakuntamme pärjäämistä kansainvälisessä kilpailussa. Ennen pitkää on kuitenkin pää vetävän kädessä, näin ei voi jatkua.

Eikö tätä pöhötautia kukaan uskalla kyseenalaistaa? Syytä olisi, jotta vaadittavat muutokset voisi toteuttaa hallitusti, ennen kuin taivas putoaa niskaamme.

TUOMO ALANEN paperityölainen Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.