Sisäilmasta sairastuneet yhteen

Osallistuin marraskuussa 2010 Jyväskylässä järjestettyyn rakennus- ja terveysalan ammattilaisille suunnattuun Sisäilmaseminaariin. Seminaari oli osa kansallisia home- ja kosteustalkoita.

Seminaarissa lääketieteen dosentti Markku Seuri väitti, että sisäilmasta pysyvästi sairastuu Suomessa vain kymmenisen ihmistä vuodessa. Luku kuulostaa uskomattomalta ottaen huomioon sisäilmaongelmista kärsivien rakennusten määrän.

Olen saanut tiedon, että työterveyslääkäreille on annettu ohjeet, ettei selviäkään ammattitautitapauksia laiteta eteenpäin, koska niitä tulisi liikaa. Sairastunut ihminen jää näin vaille lakisääteistä ammattitautikorvausta, jonka vakuutusyhtiö on velvollinen maksamaan, jos tauti todetaan työterveyslaitoksella.

Asiantuntijalääkärit, jotka ohjeita antavat, toimivat myös vakuutusyhtiöiden asiantuntijalääkäreinä. Samalla kun vakuutusyhtiöt tahkovat isoja voittoja omistajilleen, jäävät korvaukseen oikeutetut täysin ilman tukea. Puhumattakaan kaikista niistä lapsista ja nuorista, jotka sairastuvat kouluissa ja päiväkodeissa. Heillä ei ole edes tahoa, jonka puoleen kääntyä.

Tähän on saatava muutos. Olemme yhdessä muiden sairastuneiden kanssa jo pidemmän aikaa miettineet miten ongelmaan tulisi puuttua.

Niin kauan kuin olemme hajallaan on etujemme puolustaminen hankalaa. Olemmekin päättäneet järjestäytyä valtakunnallisesti. Tapaamme Hengitysliiton (HELI) johtoa Helsingissä 19.1. toiminnan aloittamiseksi.

Tietojen kerääminen ihmisistä, jotka joutuvat sairautensa takia oleskelemaan pääosin kotonaan, on erittäin hankalaa. Siksi pyydänkin kaikki sairastuneita tai heidän huoltajiaan ottamaan yhteyttä minuun. Olen perustanut facebookiin sivun sisäilmasta sairastuneille, josta saa lisätietoa.

Sairastuin itse työpaikallani ja olen joutunut hakemaan kaiken tiedon ja lääketieteellisen avun itse. En ole saanut apua mistään, mutta sinnikkyyteni ansiosta asiani on otettu käsittelyyn vakuutusoikeudessa.

Toivon, että keräämäni tieto auttaa muita sairastuneita ja auttaa omalta osaltaan ennaltaehkäisemään uusia sairastumisia. Tämä tauti on estettävissä, yksikin turha sairastuminen on liikaa.

KATJA MINKKINEN isännöitsijä Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.