Hyvinvointityökalu päätöksentekijöille

Uusi terveydenhoitolaki tuo monia mahdollisuuksia kuntalaiselle. Terveydenhuoltolaki astuu voimaan vappuna 2011 ja koskettaa meitä kaikkia. Laki velvoittaa meitä päättäjiä miettimään terveyttä ja hyvinvointia laajemmalla näkökulmalla. Kaikki päätöksemme kaavoituksesta koulutukseen koskettavat ihmistä terveyden ja hyvinvoinnin saralla.

Uusi terveydenhuoltolaki keskittyy voimakkaasti ennaltaehkäisyyn. Kun hoitoon pääsyä kuitenkin tarvitaan, apua on saatava nopeasti ja mahdollisimman läheltä. Enää ei riitä, että kuntien päätöksiä tehdään miettimällä vain vaikkapa kaavoitusta erikseen omana pykälänään. Hyvä päätös asukkaan hyvinvoinnin takaamiseksi tehdään arvioimalla päätöstä myös terveyden ja hyvinvoinnin mittareilla.

Pääseekö asiakas esimerkiksi liikennejärjestelyiden puitteissa käyttämään suunniteltua palvelua? Onko esimerkiksi palvelutalon paikkaa suunniteltaessa otettu huomioon kaikki asukkaan hyvinvointia tukevat muut palvelut? Pääseekö naapurin mummo hakemaan näppärästi piimäpurkin, joka on kuulunut mummon jokaiseen päivään kotona asuessa? Tuleeko se Suur-Keuruu aamujakeluna niin kuin kotona ennen?

Yritysvaikutusten arviointia käytetään jo useassa kunnassa tehokkaasti. Nyt on aika lisätä arviointityökalujen joukkoon hyvinvointityökalu. On aika alkaa ajatella asiakasta ja sitä pientä ihmistä, joka palveluja käyttää.

SARI SAARINEN kansanedustajaehdokas (kok.) Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu