Energiaratkaisuja kehtaa puolustaa

Hannu Rahkonen esitti (Ksml 27.12.) "viimeisimpänä tietona" paljon virheellisiä väitteitä.

Uudet sähkömittarit ovat hyvä asia energian säästämiseksi. Sähkön hinta on korkeimmillaan silloin, kun kulutus on suurimmillaan. Kulutushuiput pitää tuottaa kalleimmilla ja eniten saastuttavilla polttoaineilla. Uusien mittareiden ansiosta kuluttaja voi pienentää sähkölaskuaan, jos ja kun hän pystyy vähentämään kulutustaan noiden kulutushuippujen aikana. Samalla hän hillitsee muidenkin kuluttajien sähkön hinnannousua.

Kaiken lisäksi uusi mittarijärjestelmä tekee ennen pitkää mahdolliseksi sen, että ne, jotka pystyvät tuottamaan sähköä yli oman tarpeen, voivat "myydä" ylijäämän verkkoon.

Rahkonen epäilee, että "pian kai puilla lämmitys kielletään kokonaan". Metsäteollisuus ry pelkää, että puun energiakäytöstä tulee aivan liian suurta.

Puupelleteiltä ei ole tukia pois otettu, päinvastoin. Suoran sähkölämmityksen tai öljylämmityksen pelleteille muuttava saa laiteinvestointeihin 20 prosentin tuen ja asennustöistä kotitalousvähennyksen. Lisäksi pelletit jäivät energiaveron ulkopuolelle.

Rahkosen mielestä Suomen on turha vähentää päästöjä, kun "Kiinassa ja Intiassa hiilidioksidipäästöt ovat minuutissa enemmän kuin Suomessa sadassa vuodessa". Suomessa päästöt ovat asukasta kohti moninkertaiset Kiinaan verrattuna. Ellemme vähennä päästöjämme, maksamme niistä satoja miljoonia euroja vuodessa.

Vihreiden kansanedustajaehdokas Jouni Vauhkonen puolestaan ei näytä sulattavan, että uusiutuvaa energiaa lisätään "ei vain vaalien alla", vaan pysyvällä lainsäädännöllä lähes 40 tervawattituntia vuoteen 2020 mennessä. Tämä vastaa lähes kahden miljoonan asukkaan vuosittaisen sähkön ja lämmön kulutusta ja luo yli 10 000 uutta kotimaista työpaikkaa.

Uusiutuva on valtaosaltaan lämpöä ja vain osin sähköä ja siksi uuden ydinvoiman lisärakentamislupia annettiin noin 24-26 terawattitunnin määrälle eli paljon uusiutuvaa pienemmälle määrälle.

Näillä toimin likipitäen lopetetaan saastuttava kivihiilellä ja öljyllä tapahtuva lämmön- ja sähköntuotanto. Myös maakaasun käyttö vähenee eikä turpeenkaan lisäänny. Suomi tuottaa jatkossa itse tarvitsemamme sähkön. Nyt sitä tuodaan parin ydinvoimalan verran lähinnä Venäjältä. Läntisistä EU- maista lisäksemme vain Luxemburg on merkittäviä sähköntuoja.

Keskisuomalaisen "Lyhyiden" väite, että energiaveronkorotukset ovat seurausta uusiutuvan lisäämisestä ei sekään pidä paikkaansa. Ministeri Jyrki Kataisen (kok.) esittelemillä yli 700 miljoonan euron energiaverojen kiristyksillä paikataan lähinnä valtiovarainministerin lupaama 750 miljoonan euron suuruinen Kela-maksujen poistamisen jättämä aukko.

MAURI PEKKARINEN elinkeinoministeri Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu