Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vanhusten koti- hoidossa riittää kehitettävää

Vanhusten toivotaan pystyvän asumaan kotonaan yhä pidempään. Lukujen valossa tavoitteessa on onnistuttukin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen tutkimuksen mukaan kotihoitoa saavia vanhuksia on 3 000 asiakasta enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Kotona hoitoa saavien vanhusten määrä on kasvanut, mutta samanaikaisesti kotihoidon henkilöstö on vähentynyt. Kahdessa vuodessa työntekijöiden määrä on supistunut yli 400 henkilöllä. Eläköityminen on vähentänyt perinteisten kotihoitajien ja -avustajien määrää, eikä tilalle useinkaan ole otettu riittävästi lähihoitajia ja perushoitajia. Äkkisistään yhtälö ei näytä hyvältä.

Asetelma ei ehkä ole niin synkkä kuin se ensivaikutelmalta näyttää. Työntekijöiden vähenemisessä on osittain kyse myös työn uudelleen organisoinnista.

Kotihoidon henkilöstön työajasta on perinteisesti lohjennut iso osa paperityöhön: sinänsä tärkeisiin kirjaamisiin ja raportointeihin, jotka on tehty vanhanaikaisesti kynällä ja paperilla. Työntekijät ovat nyt ottaneet käyttöön uutta teknologiaa, joka nopeuttaa kirjaamisia ja helpottaa tiedonkulkua muille työntekijöille ja omaisille. Parhaimmillaan tämä lisää asiakastyöhön käytettävää aikaa.

Myönteistä on sekin, että vanhuksilla on nyt paremmat mahdollisuudet saada hoitoa myös viikonloppuisin kuin kaksi vuotta sitten. Aikaisemmin hoidon tarve kasvoi maanantaisin, mutta ruuhkahuippuja on nyt pystytty tasoittamaan.

Huolestuttavaa on kuitenkin se, että kotihoidon tehtävät laajenevat jatkuvasti. Kotiin hoidetaan nyt yhä heikompikuntoisia vanhuksia. Sairaalahoidosta vanhuksia kotiutetaan yhä nopeammin ja kuntoutus jää kotona tehtäväksi. Tähän tulee olla resursseja.

THL:n tutkimuksen mukaan kotihoidossa moniammatillisuus ei toteudu riittävästi. Kuntoutettava tai muuten heikossa kunnossa oleva vanhus tarvitsee useamman ammattilaisen apua. Moni vanhus tarvitsee hoitajien lisäksi myös toiminta- ja fysioterapeuttien sekä sosionomien palveluja.

Läheiset kantavat jo nyt ison vastuun vanhustensa huolenpidosta. On muistettava myös se, että kaikilla vanhuksilla ei ole huolehtivaa läheistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut