Olipa mukavaa!

Tuli käytyä rouvan kanssa Jyväskylässä. Kyseessä on tietty joulunalusperinne. On kuin olisi käynyt virkistäytymässä ulkomailla. Reissu on vain halvempi ja matkaväsymys vähäisempi.

Jo saapuminen pieneen tunnelmalliseen ja palveluun panostavaan kantahotelliin viritti joulunalusaikaan. Viihtyisessä vastaanotossa nautittu tervetuliaistarjoilu hillityn joulumusiikin kaikuessa taustalla sekä lämmiti että sulatti arkistressin pois. Hotellin joka huone on erilainen , joten oli mukava siirtyä yöpuulle arvaillen, että mihinkähän huoneeseen tällä kertaa päädytään. Mielessä käväisi kateellinen ajatus: ”Miksei tälläistä ole Kuopiossa?”.

Runsaan ja herkullisen aamiaisen jälkeen seurasi tietenkin aitoon turistitapaan lähtö kävelylle tutustumaan itse kaupunkiin ja sen ystävälliseen kantaväestöön.

Tuossa tuokiossa olimme kävelykadulla, keskellä ihmisvilinää, elävää keskustaa. Runsaasti kauppoja, pieniä erikoisliikkeitä, ravintoloita, viihtyisiä kahviloita. Mistä noihin kaikkiin riittää asiakkaita? Ja miksei tällaista ole Kuopiossa?

Silmiin pistää myös nuoren väen paljous. Mistähän se johtuu? Ai niin, olemme yliopistokaupungissa, jonka keskeinen kampus sijaitsee ydinkeskustassa. Miksei näin tehty Kuopiossa?

Jyväskylän rakennuskannassa näkyy Alvar Aallon kädenjälki muuallakin kuin Seminaarinmäellä. Aallon suunnittelema lihantarkastuslaitos on kylläkin purettu. No, Kuopiokin on purkamassa omaa J.V. Strömbergin suunnittelemaa, entistä lihantarkastuslaitostaan, nykyistä kalahallia. Eli jotain yhteistäkin Jyväskylässä ja Kuopiossa!!

Yhteistä oli tietenkin myös talvinen sää. Mutta ei hätää. Jyväskylän keskustassa on käytäväyhteyksiä eri liikkeiden välillä niin, ettei ulkona tarvinnut välttämättä juuri käydä. Ei siis mitään tunneleita, vaan maanpäällisiä, luonnonvalossa kylpeviä basaarikujia. Mieleen jäi erityisesti katettu entinen sisäpiha, jossa tunsi todella olevansa suuressa maailmassa. Tai ainakin Helsingin Aleksanterinkadun ja Esplanadin välisissä katetuissa gallerioissa. Miksei tällaista voisi olla Kuopiossa?

Jyväskeskus elokuvateattereineen, liikkeineen, ravintoloineen ja monipuolisine palveluineen oli myös maanpäällinen elämys. En tiedä, onko Jyväskylässä koskaan edes suunniteltu mitään undergroundtoreja -kuten meillä Kuopiossa!!

No, tuli aika palata jouluostoksilta kiireettömälle herkkulounaalle hotelliin ja aloitella sitten kotimatkaa. Siispä kohti upeaa matkakeskusta odottelemaan junaa kaikessa rauhassa avarissa oleskelutiloissa. Paitsi että tunnelmaa taas häiritsi kateus ja harmi. Miksei, miksei tällaista ole Kuopiossa?

No, kaikki loppuu aikanaan. Virkistyneinä saavuimme Kuopioon ja astelimme rautatieaseman synkeään jalankulkutunneliin kohti taksitolppaa. Onnittelimme samalla itseämme, ettemme ole bussimatkustajia lähdössä Kuopiosta ja värjöttelemässä entisen linja-autoaseman karussa tuulikaapissa. Näin Kuopiossa!!

ATTE VON WRIGHT, Kuopion yliopiston professori

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kaupunkilehti Viikkosavossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.