Luonnon lihansyöjiltä rauhoitettu alue?

Suomen susikanta on tällä hetkellä huonommassa jamassa kuin aikoihin. Tähän syynä on ihmisen suteen kohdistama luvallinen metsästys ja salametsästys. Maa - ja metsätalousministeriö on todennut saman asian ja pienentänyt jo myönnettyjä lupia kymmenellä.

Susikannan lasku on herättänyt ihmetystä. Miten asia voi herättää ihmetystä, kun syyt ovat selvillä? Sutta salametsästetään säännönmukaisesti. Etenkin poronhoitoalueella ei susille ole sijaa. Suomessa susia on tällä hetkellä 160-200 ja ylä-arvio tuostakin kuulostaa liian toiveikkaalta. Jos Suomessa halutaan säilyttää elinvoimainen susikanta, on susi rauhoitettava kokonaan ja mahdollisimman pian. Susi luokitellaan uhanalaiseksi, mutta silti sille myönnetään kaatolupia. Poikkeustapauksissakin tulisi kiinnittää huomiota ennaltaehkäisyyn ja muihinkin ratkaisuihin kuin eläimen tappamiseen.

Ilveksen kaatolupien arvio on julkaistu. Määrät ovat käsittämättömän suuria. Ilvekselle on myönnetty 340 lupaa. Perusteena on se että ihmisten sietokyky ei joudu liian koville ilveksen kanssa yhteiselossa.

Miten on eläinten ja luonnon sietokyvyn laita? Suurilla lupamäärillä pyritään Maa - ja metsätalousministeriön lausunnon mukaan saavuttamaan alueille, joissa on runsas ilveskanta suotuisa ilmapiiri ilveksen suojelulle. Suojelutavoite saavutetaan tämän mukaan ilveksiä tappamalla. Käsittämätöntä.

MMM:n myöntämä lupamäärä on reilusti yli Riista - ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arviosta siitä, minkä verotuksen Suomen ilveskanta kestäisi. Ilvestä ja sutta nimitetään suurpedoiksi, mutta kyllä se suurin peto on kuitenkin ihminen itse.

JAANA JULIN puheenjohtaja Wild Lynx ry Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut