Uutta veropohjaa pörssibisneksestä

Esitin "pörssiveroa" keväällä 2009 Keskisuomalaisessa. Mielestäni rahan liikkeiden avulla tehtävästä bisneksestä pitää ottaa siivu yhteiskunnan hyväksi. On väärin, että rahan tekeminen pääomia siirtämällä on niin paljon kannattavampaa kuin sen työllä ansaitseminen. Olen ottanut asian esille niin istuntosalissa, kuin oman puolueemme kokouksissa.

Kvartaalitalous muuttuisi pitkäjänteisemmäksi, jos rahan liikkeistä edes pieni siivu menisi yhteiseen hyvään. Mikäli rahan liikuttaminen ei olisi niin houkuttelevaa, säilyisivät ihmisten työpaikatkin, kun firmat voisivat pitää työntekijänsä leivissä notkojen yli pelkäämättä, että ensimmäisen tappiollisen vuosineljänneksen jälkeen osakkaat siirtävät rahansa muualle.

Toivon todella, että hallitus Vanhasen johdolla ottaa tämän osaksi "Kolmannen tien kulkemistaan" ja vie sitä eteenpäin EU:ssakin. Yksin minkään maan on vaikea ruveta rahan liikkeitä verottamaan. Politiikka ei saa olla markkinatalouden jatke, vaan tasaava hyvinvoinnin turvaaja.

Nyt myös Saksan talousministeri Peer Steinbrück kertoi puolueensa (SDP) ajavan rahoitusmarkkinaveroa.

Asiasta on keskusteltu jo viime viikonloppuna valmistelevassa kokouksessa G20-talousministerien kesken, ja Steinbrück aikoo lehtitietojen mukaan ottaa asian esille myös Pittsburghin G20-kokouksessa 24.-25. syyskuuta, kun asialistalla on vastuunjako pankkien ja veronmaksajien välillä.

Steinbrück ehdottaa kaikkia rahoitusmarkkinoiden (myös valuuttabisnes) liikkeitä verotettavaksi 0,05 prosentin verran. Itävaltalaisen WIFO-tutkimuslaitoksen raportin mukaan tämäntasoinen vero tuottaisi esimerkiksi Saksassa noin yhden prosentin bruttokansantuotteesta eli parikymmentä miljardia euroa Britanniassa tuotto olisi jopa useita prosentteja BKT:stä. Asiasta kertoo lisää Kepa nettisivuillaan.

Toivon, että Hetemäen verotyöryhmä Suomessa laskee pikaisesti mitä 0,05 prosentin vero tarkoittaisi meillä. Haluan myös, että Vanhanen ja Katainen suhtautuvat kansainvälisissä kokouksissa ehdotukseen rahoitusmarkkinaverosta suopeasti.

ANNE KALMARI kansanedustaja (kesk.) Kivijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.