Fraasit ja kliseet

Jyväskylän Kirkkopäivillä oli monipuolinen ja dialogiin pyrkivä ohjelma. Erikoistoimittaja Aino Suhola tosin ampui kattauksen alas jo etukäteen (Ksml 22.8.). Suhola haluaa "Sanaa" ja "sitä virttä, jota lapsena laulettiin".

Eläkerovasti Heikki O. Tukiaista Kirkkopäivät kuohuttivat (Ksml 26.8.). Hän hehkuttaa, että kirkon "varsinaisia toisin- ja vähemmistöajattelijoita" on virkistävää kuunnella, samoin ateistien ja kirkkoon kuulumattomien näkökantoja sopii kunnioittaa, mutta omat "klovnit" ovat kauhistus. Miksi klovni ei voi olla "oikea" toisinajattelija? Miksi kaikkia näkökantoja ei sovi kunnioittaa?

Klovnissa ja narrissa on aina jotain samaa kuin Kristus-hahmossa, sanoi eetikko, teologian tohtori Martti Lindqvist, jonka opissa myös me olemme saaneet olla. On kunnia, jos tulee omahyväisten joukosta nimitellyksi narriksi ja klovniksi. Klovni ei patsastele, vaan antaa itsestään kaiken ja on sekä epäonnistuessaan että onnistuessaan valmis naurunalaiseksi, mutta sanottavaa hänellä on ja hän on tosissaan.

Tukiainen halveksi kirjoituksellaan mm. Juice-konserttiin osallistuneita yli seitsemää sataa kuulijaa, pubin miehistä piispoihin. Tukiaisen kirkkovisio on "perinne, sana ja veisu". Myös Kirkkopäiviin pettynyt talkoolainen Erkki Helle haluaa "Sanan kirkkoa" (Ksml 5.9.). Siis mitä? Oikeesti.

ALEXI JUHANPELTO kanttori OLAVI VIRTANEN kirkkoherra Konnevesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.