Varastoidaan kun vielä voidaan

"Viljan polttaminen on häpeällistä", kirjoitti Erkki Heiskanen Heinolasta Maaseudun Tulevaisuudessa 9.9.

Heiskasen mielestä viljaa tulisi energiakäytön sijasta varastoida pahan päivän varalle. "Valtion viljavaraston on nyt autettava viljelijöitä ja ostettava varastot täyteen." Heiskanen ehdottaa viljaobligaatiojärjestelmää, jolloin kuka tahansa voisi sijoittaa viljan varastointiin. Nykyiset varastomme riittävät 50 päiväksi, eli ovat yhtä tyhjän kanssa.

Kannattaa selvittää järjestelmän realistiset toteuttamismahdollisuudet jo ennen huoltovarmuuden horjumista. Saako Suomi luoda sellaista omin päin, vai rajoittaako EU:n lainsäädäntö viljan varastointia täällä? Ryhdytään varastoimaan joka tapauksessa.

On hyvin uhkarohkeaa luottaa globaalin elintarvikekaupan toimivuuteen niin, ettei Suomen kunnostaminen nykyistä huomattavasti omavaraisemmaksi muka kannattaisi. Maailman tila voi vielä heittelehtiä.

Kun viljan polttamiseen on kerran ruvettu, täytyykö suomalaisten vain uppiniskaisesti saada jatkaa valitulla tiellä? Ruoan palaessa lämmityskattilassa joudutaan syömään haketta, puupellettejä, lehmänlantaa (biokaasun lähde) sekä muuta energiakäyttöön sopivia raaka-aineita. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, polttaako polttolaitos tiukan paikan tullen ostamansa viljat, vai jalostetaanko ne johdon ruoaksi?

Korsia, lehtiä, jyvänkuoria ja muuta roskaa ei voi syödä. Entä jos syötäväksi kelpaamaton aines poltettaisiin, mutta säästettäisiin jyvät? Kehitysmaissa niitä tuskin poltettaisiin.

ANNI VIITASAARI agrologiopiskelija Alajärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu