Turvesumutus näyttää jatkuvan

Keskisuomalaisen pääkirjoituksissa on harjoitettu lehden linjan mukaista turvesumutusta. Pääkirjoituksissa on tuotui esille Suomen velvollisuudet ja mahdollisuudet uusiutuvan ja päästöttömän energian käytön kehittämisessä. Hienoa! Puhutaanhan bioenergiasta.

Kirjoituksissa on myö korostettui energiaomavaraisuuden ja kotimaisen energiankäytön lisäämistä. Kannatettavia asioita.

Mutta lisäksi on esitetty turve kaikki nuo hyvät asiat toteuttavana energialähteenä!

Eikö Keskisuomalainen lopulta voisi kirjoittaa turpeestakin älyllisesti rehellisellä tavalla siitä huolimatta, että VAPO on merkittävä paikallinen yhtiö?

Turpeen käyttöä energialähteenä voidaan hyvin perustella kotimaisuudella ja paikallisuudella. Sen sijaan vaatii jo jonkinlaista omantunnon venyttämistä lukea turve uusiutuvaksi energiamuodoksi. Turvevarat uusiutuvat satojen ja tuhansien vuosien aikana. Pahinta on se, että ilmastonmuutosta kiihdyttävien hiilidioksidipäästöjen kannalta turve on kaikista merkittävistä energialähteistä haitallisin! Mittarina olkoon maailmanlaajuisesti hyväksytty ja YK:n alaisen IPCC:n käyttämä päästökerroin. Suomeksi sanottuna turpeen poltossa syntyy enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin hiilen poltossa, josta esimerkiksi Helsinkiä syytetään.

Keskisuomalainen saa toki paikallista turveteollisuutta puolustaa, mutta toivoisi rehellisyyttä kirjoitteluun. On myös hyvä kuunnella pohjoisen Keski-Suomen turvetuotantoalueiden ranta-asukkaita.

VESA KUPARI Rakennus- ja ympäristöltk:n varajäsen (vas.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu