Vanhustenhoidosta ikäviä uutisia

Uutiset vanhustenhoidon tilasta ovat erittäin surullista luettavaa. Toisaalta osin myös valitettavan odotettuakin. Hoitohenkilöstön määrä ei ole lisääntynyt samaa vauhtia kun potilaiden tarvitsema hoidon ja avun tarve on kasvanut.

Jyväskylässä vanhustenhuollossa toimitaan laatusuositusten sisällä, mutta voidaan myös pohtia sitä, että ovatko nämä nykyiset suositukset riittävät? Monille hoitajille liian kiireisestä työstä jäävä riittämättömyyden tunne on enemmänkin kuin tuttua. Tämä ei voi olla tarkoituksenmukaista, ei hoitajia eikä varsinkaan missään tapauksessa vanhuksia ajatellen.

Lääninhallitukset päätyivät selvityksenä perusteella yhteiseen päätelmään: henkilökuntaa on sekä laitoshoidossa että kotihoidossa liian vähän ja vanhusten perushoito on mitoitettu niin tiukaksi, ettei hoitajilla ole riittävästi aikaa vanhuksille.

Hoitotyön eettisissä periaatteissa mainitaan, että jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen elämään ja hyvään hoitoon. Hyvä päämäärä, joka näyttää ainakin osin jäävän pelkästään tavoitteeksi. Ministeri Paula Risikko (kok.) kehottaa kuntapäättäjiä olemaan koskematta vanhusten palveluihin taantuman varjolla. Toivon todella, että tätä toivetta noudatettaisiin sekä Jyväskylässä että muualla maassamme.

MERVI HOVIKOSKI perusturvalautakunnan jäsen kaupunginvaltuutettu (sd) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu