Hallituksen aika ryhtyä lamatalkoisiin

Kun maa on hädässä, sen vähäinen talous vaatii tosi taitavaa ja osaavaa hoitoa, ettei sitä roiskita sinne sun tänne. Siksi esitänkin maamme hallitukselle ryhtymistä lamatalkoisiin ja poistamaan turhiksi katsomiani menoja.

Ensinnäkin puoluetuet. Mikä se sellainen puolue on, joka ei pysy pystyssä ilman valtion pönkitystä? Kestihän ne ennenkin ilman minkäänlaista tukea. Mutta silloin olikin aate. Tämän päivän puolueilla on aatteena raha. Presidentti, ministerit ja kansanedustajat, tekemään työtä kuukaudeksi ilman palkkaa. Nämä hyvätuloiset tulevat kyllä toimeen vaikka kokouspalkkioillaan.

Vaaleissa meille äänestäjille luvataan valoisampaa tulevaisuutta, mutta valtaan päästyään puolueiden lupaukset kansalle unohtuvat ja pääasiaksi tulee heidän omat etunsa.

Vaalien mainostamiseen mätetään rahaa kuin suo kuokalla ja siihen kerjätään kaikilta mahdollisilta tahoilta rahaa. Ne ovat veronmaksajien rahoja. Vaalimainontaan riittävät edustajien nimet ja tiedot heidän oppiarvoista ja kyvyistä hoitaa yhteisiä asioita. Jokainen suomalainen on käynyt kansakoulun ja osaa lukea, ei tarvita mitään kauniita hämääviä värikuvia.

Eikä meidän tarvitse olla joka maailman kolkassa rauhaa turvaamassa. Meillä on hyvin rajalliset resurssit.

Tiedän tarkalleen minkälaisen vastaanoton tulen saamaan päättäjiltä. Voi hyvä Matti eihän tällä Suomen lamaa poisteta. Eihän tässä suinkaan siitä ole kysymyskään, vaan moraalista, ja siitä että päättäjien pienikin esimerkki saattaisi auttaa meitä kansalaisia kestämään.

Ihmisiä potkitaan tuhansittain työttömäksi ja tekemään työtä ilman palkkaa pelossa ja toivossa, että laman poistuttua saisimme jatkaa samassa työpaikassamme.

Nyt pääministeri Matti Vanhanen esittää, että kuntien on kiristettävä talouttaan. Monet kunnat ovat niin köyhiä, että eivät pysty kiristämään muuta kuin hampaitaan.

Ja kaiken tämän lisäksi puhutaan Natojäsenyydestä! Natomaksut ovat muuten sitä luokkaa, että se veisi loputkin. Jos joku tahtoo meidät valloittaa, tekee se niin kuitenkin ollaanko Natossa tai ei.

Joskus taas tulee aika, jolloin rahaa tunkee ovista ikkunoista sisään, ja maassa on pääomaa niin paljon, ettei ole ollut milloinkaan. Rakennettakoon silloin Baabelin torni vaikka joka kylään. Mutta nyt näillä vähäisilläkin lamavaroilla on yritettävä huolehtia ihmisten hyvinvoinnista, sillä muuten teiltä loppuvat äänestäjät.

MATTI SUHONEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu