Miksi kolme uutta ydinvoimalaa?

Viime keväänä erään televisio-ohjelman haastattelussa valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoi, että Suomeen suunnitellut ydinvoimalat tulevat vientienergiaa varten. Asia tuli niin selvällä suomella, että kuulijalle ei jäänyt epäselvyyttä, miksi kolmea ydinvoimalaa kiirehditään Kataisen mielestä.

21.8. kotimaan uutisissa oli kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pekka Ravin toisenlainen kommentti kolmen uuden ydinvoimalan tarpeellisuudesta. Hän totesi, että ydinvoimalat takaisivat Suomen energiansaannin omavaraisuuden. "Annetaan luvat nyt", uutisoi Keskisuomalainen isolla otsikolla Ravin sanomisia.

Kuten vaalirahoitusjupakassa selvisi, Teollisuuden Voima tuki laajasti kokoomusta eduskuntavaalien aikoihin. TVO on yksi kolmesta ydinvoimaloita Suomeen halajavista yhtiöistä Fortumin ja Fennovoiman ohella. Viimeksimainitut ilmoittivat, että kokoomus ei saanut heiltä puoluetukea. Herää kysymys, onko kokoomusomisteisilla yhtiöillä jo nuijittuja sopimuksia TVO:n kanssa, sillä nyt lupaa ydinvoimaloiden rakentamiseen ajetaan selvästi väkisin. Tämä selittäisi myös miksi Kataisella ja Ravilla on eri teoriat niiden tarpeellisuuteen.

Vihreät vastustavat ydinvoimaloita ja se on ymmärrettävää siksikin, että kokoomus näkee Suomen energiansaantimahdollisuutena nyt vain ydinvoiman. Miksi kokoomus ei näe esimerkiksi biokaasun olemassaoloa. Biokaasulle on hallitusohjelmassa luvattu jo syöttötariffikin. Onko kokoomuksellasopimuksia ydinvoiman rakentamisesta Suomeen? Hieman tyhmempikin herää tätä kysymään.

Samalla kun Paperiliiton Jouko Ahonen vaatii Jyri Häkämieheltä pois ministerisalkkua, voinee vaatimukseen yhtyä muutkin, jotka ihmettelevät Häkämiehen toimia valtion omistajanohjauksesta vastaavana ministerinä.

Keskisuomalainen uutisoi, että pääosa kokoomuksen rahoituksista, kuten muidenkin puolueiden, tulee julkisin varoin kustannettavasta puoluetuesta. Kokoomus on saanut julkisin varoin puoluetukea viimeisimmän tilinpäätöstiedon mukaan 3,5 miljoonaa euroa.

Valtion omistajanohjauksesta vastaavana ministerinä Jyri Häkämies kertoo lehden haastattelussa, että "puolueiden tukemisessa ei sinänsä ole mitään moitittavaa, kunhan sillä ei vaikuteta päätöksiin". Samalla Häkämies vakuuttaa, ettei tiennyt Sampo -finanssikonsernin tuesta kokoomukselle kuin vasta elokuun alkuviikolla 2009.

On vaikea uskoa, että puoluetuki ei vaikuta päätöksiin. Kokoomuksen tullessa hallitukseen moni asia on jyrätty väkisin läpi. Jyrätäänkö nyt myös maahamme väkisin kolme uutta ydinvoimalaa? Tässähän pitää herättää nukkuvien puolue erittäin pikaisesti.

KALEVI LEHTOMÄKI kesäasukas Leivonmäeltä Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu