Lainmuutos uhkaa kolmatta sektoria

Kuka korjaa miljoonien vahingot ja tuhansien tuskat? EU:n vaatima palkkatukilain muutos ajaa kaikki yli viisi henkilöä työllistävät organisaatiot lopettamaan tai vähentämään toimintaansa vuonna 2010. Tämä koskee kuntia, yrityksiä ja järjestöjä.

Asia on ollut Suomen työvoimaviranomaisten tiedossa jo vuodesta 2007 alkaen, mutta vasta elokuussa 2009 asiasta alettiin puhua. Esimerkiksi Jyväskylässä kaikki suuremmat kolmannen sektorin työllistävät organisaatiot ovat lopettamisuhan alaisena. Pahimmassa tapauksessa työttömäksi on Suomessa joutumassa tuhansia tukityöllistettyjä, joilla muutenkin on vaikeuksia löytää työtä avoimilta markkinoilta.

Miten tämä on päässyt tapahtumaan? Kuka on vastuussa? Eikö T&E-ministeriö ole ollut ajan tasalla? Nyt tarvittaisiin selkeitä ohjeita ja tietoja, miten tämä asia aiotaan Suomessa hoitaa.

Kolmannen sektorin työllistävät organisaatiot ovat täysin hämmennyksessä, eikä selkeitä ohjeita saa mistään. Pitääkö meidän Jyväskylän Katulähetyksessä perustaa kymmenen alakatulähetystä, jotta voidaan tarjota työtä niille yli 70 henkilölle, jotka ovat meillä jatkuvasti palkkatuetussa työssä tekemässä yhteiskunnallisesti merkittävää kierrätys- ja päihdepalvelutyötä.

Ja pitääkö meidän nyt heti alkaa sorvaamaan anomuksia yhdistysrekisteriin?

USKO HINTIKKA EkoCenter yksikön päällikkö Jyväskylän Katulähetys ry

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.