Ylen kokoomusmainonta naiivia

Ei ole koskaan aikaisemmin Suomessa tehty näin fanaattisesti tutkimuksia puolueiden kannatuksesta kuin parin viime vuoden aikana. Yle on ottanut oikein elintärkeäksi tehtäväkseen teettää Taloustutkimuksella joka kuukausi kysely maan suosituimmasta puolueesta. Ennen puhuttiin kannatuksesta, nyt Yle uutisoi kannatus-sanan aina; Suomen suosituin.

Ja kyllä me muistamme, että viime kunnallisvaalien ja EU-vaalien jälkeen "Suomen suosituin" oli ja on yhä Jyrki Kataisen lempilause. Eikä se ole uutta, että muutamat media-yksiköt hyysäävät kokoomuksen puolesta nyt aivan lapsellisia asioita. Kuten vaalirahajupakassakin saimme huomata. Tämä on yksi asia. Mitä me kansalaiset teemme joka kuukausi noilla tutkimustuloksilla, vaikka ne näyttäisivät mitä tahansa?

Se noissa tutkimustuloksissa onkin hauskaa, kun ei kerrota mistä päin Suomea kokoomuksen / muiden kannatusta on kyselty. Kerrotaan vain vastanneiden määrä ja kyselyn ajankohta. Täten toinenkin asia on myös hauska; tuloksen voi uskoa ken haluaa. Mikä on suomen suosituin puolue? Kysyn toisin: Mitä puoluetta kannatetaan koko Suomessa eniten?

Kun kokoomuksen kannattavuutta viime kunnallisvaaleissa osoitettiin sanomalehdissä Suomen kartalta, kokoomuksen sininen väri ei yllätys ollutkaan suurin "pläntti". Kaikista Suomen kunnista yli 75 prosenttia osoitti vihreällä värillä kuntia ja niissä eniten oli äänestetty keskustapuoluetta. Ja se oli myös Taloustutkimuksen tekemä kartta. En siis ymmärrä mistä maan kolkista he nuo kokoomuksen kannattajat tutkimuksiinsa löytävät nyt. Mitä jos oikeasti vaihtaisitte välillä niitä henkilöitä joilta kyselette.

Tunnetustihan Etelä-Suomesta kokoomukselle ääniä tippuu, Taloustutkimuksellekin. Sitten voidaan uutisoida "Suomen suosituin puolue". Niinkö? Viimeisimmässä tutkimustuloksessa 30 prosenttia ei ollut vastannut koko kyselyyn. Lienee arvanneet, että Yle se siellä taas haluaa otsikkonsa.

Puhutaan piilomainonnasta. Tämä on jotain vielä typerämpää. Onko Toivo-puolue noin liipasimella Epätoivo-puolueeksi?

KALEVI LAITINEN sitoutumaton äänestäjä Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu