Velka on veli otettaessa...

Hallitus on julkaisut valtion tulo- ja menoarvion vuodeksi 2010. Sen mukaan mahdollisimman monien pyörien pyörimiseksi, työttömyyden torjumiseksi, ja taantuman menetysten mahdollisimman vähäisenä pitämiseksi on turvauduttava runsaaseen velan ottamiseen. Hallitus on omasta mielestään nimennyt velan ottamiseen perustuvia määrärahoja niin runsaasti kuin sielu suinkin sietää. Monet ekonomistit ovat pitäneet laskelmia oikeaan osuvina. Oppositio puolestaan laskee, että määrärahat ovat aivan liian pieniä.

Me tavalliset kansalaiset, jotka syvästi inhoamme pitkiä numerosarjoja ja erityisesti miljoonia ja miljardeja, muodostamme kantojamme luottamamme poliitikon mukaan. Jos hän sanoo jonkin asian olevan vähän tai paljon, yhdymme samaan kuoroon. Niin kansan ääni tulee kuuluville.

Kerrataanpa taas miljoonan ja miljardin pientä eroa: Jos sata satasen seteliä puristetaan yhden sentin paksuiseen nippuun, niin metrin korkuinen torni näitä nippuja on miljoona ja kilometrin korkuinen on miljardi. Satanen puolestaan on se harvoin omasta lompakosta löytyvä seteli, mutta monien kansalaisten kuukauden ruokaostokset eivät saa ylittää sen arvoa.

Oppositio luonnollisesti ajattelee jo seuraavia vaaleja määrärahojen korotuksia vaatiessaan, mutta maan parasta vastuullisesti ajatellen, ei seuraavan hallituksen selvitettäväksi pitäisi kasata liiallista kivikuormaa.

YRJÖ JAATINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.