Syöpähoitoa savolaisille Keski-Suomesta?

Mauri Liukkonen kysyy allekirjoittaneelta Savon Sanomissa, eikö ole parempi, että väestö saa huipputason hoidon KYS:ssä, vaikka päätösvalta siirtyisikin maakunnasta muualle.

Vastaus on helppo. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on ostanut KYS:stä sydänleikkaukset ja neurokirurgisen hoidon, koska näitä hoitoja ei anneta Keski-Suomessa. Tämä on ollut järkevää työnjakoa.

Muuta hoitoa ei juurikaan ole ostettu, koska KYS:llä ei muissa hoidossa ole tarjottavana enempää tai parempaa kuin maakunnan omalla keskussairaalalla. Päinvastoin, eräissä hoidoissa olisi hoitotulosten valossa pohjoissavolaisille parempi, jos heidät hoidettaisiin Jyväskylässä. Tällaista hoitoa on esimerkiksi vaativa syöpäkirurgia, missä Keski-Suomen keskussairaala hoitaa jo nyt paitsi oman maakunnan myös Päijät-Hämeen potilaita.

Mitä muuten olisivat ne vaativat sosiaalitoimen palvelut, jotka ministeri Risikon ehdotuksen mukaisesti pitäisi keskittää Keski-Suomesta Kuopioon? Tiedossani ei ole Kuopiosta sellaista sosiaalitoimen erikoisosaamista, mitä Jyväskylästä ei löytyisi.

AILA PALONIEMI kansanedustaja (kesk) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu