Kauppa kuuluu kirkonkyliin

Omistajiensa osuuskauppa ilmoittaa lakkauttavansa kaksi kauppaa. Kaakkoisen Keski-Suomen Luhanka ja maakuntamme luoteisen laidan Muurasjärvi ovat menettämässä ainoan kauppansa. Osuuskauppa Keskimaa on sulkemassa ovet eläviltä kyliltä, joissa molemmissa toimii pankki ja kirkko.

On ymmärrettävää, että kauppa ei ole kaikkialla yhtä kannattavaa. Huolestuttavaa on se, että kauppojen katoaminen on yltämässä pienien kylien sijaan jo silminnähden elinvoimaisille kylille. Kun ovia sulkee omistajiensa osuuskauppa, jota voisi kuvata "kaupallisten palveluiden kunnaksi", on hämmästykseni suuri.

Omistajan ääni maakunnan kirkonkylillä tarvitsee tuekseen niitä omistajia, jotka kokevat palveluiden säilyttämisen tärkeäksi periaatteeksi. Vetoan paitsi kaikkiin maaseutua arvostaviin asiakasomistajiin, myös kaikkiin Keskimaan edustajistossa ja hallituksessa päätöksiä omistajiensa valtakirjalla tekeviin. Vaikka kaupallinen kannattavuus näyttäisikin heikohkolta, on varmasti löydettävissä keinoja, joilla kaupan kannattavuutta voidaan parantaa.

Uuden luomisessa Keskimaalla on perinteitä. Nyt ei ole aika antautua ja sulkea kauppoja. On aika luoda kyläkaupalle resepti, jolla pelastetaan paitsi Luhangan ja Muurasjärven Salet, myös pysäytetään heti alkuunsa isompien kylien kauppoja uhkaava kehitys.

Keskimaan johtajuus tuotti aikanaan maamme ensimmäisen Prisma-tavaratalon Jyväskylään. Kovin mielelläni näkisin tälle ajalle sellaista poikkeuksellista johtajuutta, joka jättää jälkeensä ensin viriävät ja myöhemmin menestyvät kyläkaupat.

Mitä ilmeisimmin osuuskaupan omistajat tukevat laajalti kirkonkylien kaupat säilyttäviä päättäjiään.

ESA MUTANEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.