Keskimaa upottamassa Luhangan

Luin täysin tyrmistyneenä (Ksml 29.8.) uutisen, jossa kerrottiin Keskimaan päätöksestä lopettaa Luhangan Sale sekä ABC-automaatti. Päätöstä perusteltiin muun muassa "taloudellisilla syillä".

Erityisen ontuva perustelu tylylle päätökselle oli toimialajohtaja Jantusen vetoaminen siihen että "muutkin kaupan toimijat ovat näistä maaseututaajamista poistuneet".

Tälläinen rintamakarkuruus on kyllä etääntynyt uskomattoman kauaksi niistä jaloista osuustoiminnan periaatteista, mille nykyinen Keskimaakin on aikoinaan perustettu. Kysehän on juuri sitä, että toiminnalla on muitakin arvoja kuin raaka kvartaalitalous.

Ymmärrän hyvin, että Luhangan Sale ei mahdu kannattavuudessa ja volyymissa samalle asteikolle kuin esimerkiksi Seppälän Prisma, mutta nythän on kyse nimenomaan yhteisöllisestä liiketoimintakonseptista.

Tyrmistyttävää päätöstä perustellaan myös pitkällä harkinnalla. Keskimaan hallintoneuvoston (21 henkilöä) jäsenistä yli puolet on Jyväskylän ulkopuolelta: ovatko he olleet maaseudun ihmisinä mukana/tietoisia näistä periferian lynkkaustoimista? Arvatkaa kenen kotisivuille on kirjattu ykkösarvoksi asiakkaan arvostaminen?

Kun Keskimaa retostelee olevansa ykkönen Suomessa asiakaspalautusten ( noin 11 miljoonaa euroa) suhteen ja sanoo samaan ääneen liikevaihdon kasvuksi viime vuodelta 8,4 prosenttia ja kasvun uskotaan jatkuvan myöskin tänä vuonna, niin minä pitkäaikaisena vihreän kortin haltijana ymmärrän nämä myönteiset tiedot niin, että ne tulevat yhteiseen kassaan. Sieltä sitten osuustoiminnan moraalisten arvojen ja periaatteiden mukaisesti tasataan tulosta heikompien yksiköiden kohdalla.

Jokainen ymmärtää, että jos Luhangan viimeinen kauppa suljetaan, niin sitten lähtee OP ja lopulta ravintolat ( 2 kpl). Ja niin edelleen. Rannan tuntumassa tapahtuva bensan myynti on aivan ehdoton prioriteetti muun muassa mökkiläisille. Lisäksi kunnan asukasvirta voi kääntyä nopeastikin positiiviseksi esimerkiksi Hepoluhdan rakentamisen myötä.

Minua askarruttaa kovin, miten menivät Jyväshovin ja muut saneeraukset ja mittavat laajennukset Jyväskylän keskustassa. Julkisuudessa olleen tiedon mukaan Kauppalaisseuran säätiön investoinnit menivät yli 15 000 000 euroa pitkäksi keskustan projekteissa.

Tätä liki vanhaa sataa miljoonaa markkaa on mahdotonta kompensoida lisääntyneiden ravintolajakkaroiden tuottamalla lisämyynnillä. Näyttää aika hiljaiselta Jyväsraitilla ja taantuman siivittämä talvi on tulossa.

On niin, että hypen aikana tehdyt ylenpalttiset ja ilmeisen virheelliset investointipäätökset maksatetaan kylmän viileästi näin rankalla luhankalaisten kyykyttämisellä?

JUHA MÄKINEN Kesäluhankalainen vuodesta 1981 Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.