Rahan valta eliminoitava politiikasta

Onko mahdollista eliminoida rahan valta politiikassa? Globaalilla tasolla uskonsodatkin ovat luonteeltaan poliittisia. Niihin syydetään paljon rahaa. Rauhantyökin maksaa.

"Kaikki ongelmat ovat ratkaistavissa", rauhannobelisti Ahtisaari toteaa lakonisesti.

Hän nojautuu ajattelussaan Aristoteleen logiikkaan. Oppinut tietämättömyys, josta mm. keskusteltiin Athenis Finlandiae -paneelissa viime viikolla, on usein sotien syynä. Keskiajan ajattelija Cusanus kirjoitti kirjan "De docta innorantia" jo v. 1440. Ei kyetä todelliseen, avoimeen dialogiin!

Käytännössä politiikka on vallantavoittelua sekä vallankäyttöä - hurskastelevista vaalipuheista huolimatta. Myös kotoisessa Suomessa puoluekärhämät ovat usein psykologisen sodan kaltaisia. Kyse on usein vielä valtapyrkyreiden henkilökohtaisista eduista yhteisen hyvän kustannuksella.

Kun muut keinot eivät tehoa, rahaa käytetään yhä runsaammin puolueen sekä yksittäisten ehdokkaiden markkinointiin ja mainontaan mediassa. "On aate pyhä ja kallis, sen puolesta taistellaan…" laulaa sinisilmäinen lapsikuoro. Kun seuraa politiikan pelikentän taklausta, nokittelua ja selätystä, huomaa, että aate on vain veteen piirretty viiva. Hyvä tuote mainostaa itseään sellaisenaan. Suurella rahalla ostettu voitto pitäisi kyseenalaistaa.

Maahamme on perustettu "huippuyliopisto". Milloin älykäs aivoriihi keksii luovia ideoita, jotka eliminoivat rahan mahdin politiikasta? Halvimman idean keksijälle voitaisiin myöntää vuoden 2009 Nuukuuspalkinto. Listavaalit jo sinänsä voittavat nykyisen järjestelmän. Ne olisivat halvemmat.

Olen muutaman kerran pakinassani ehdottanut Arkadianmäelle pääsykokeita. Ne olisivat tarpeen myös kunnallispolitiikassa. Vaikka päätökset valmistellaan ryhmissä, esiintyy usein tapauksia, jotka kertovat, ettei päätösten lainmukaisuutta ole tutkittu.

Surullisenkuuluisa Kettusen erorahajupakka Suomen Ateenassa kertoo, että kuntien päätöksenteko ei liene puhdasotsaisempaa muuallakaan. Vuoden 2004 hallintolain 2. luvun kuudes pykälä on unohtunut: "Viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti, käytettävä toimivaltaansa lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin." Toimivallan ylityksiä lienee paljon. Eräissä tapauksissa on jopa käytetty lahjontaa, jotta asia jäisi pimentoon.

Poliitikon tehtävä edellyttää älyä, luovuutta, koulutusta - etenkin historian virheistä oppiminen olisi tärkeätä. Muuten toistetaan yrityksen ja erehdyksen lakia.

Psykologiset soveltuvuustestit olisivat paikallaan. Puolueet pyrkisivät kokoamaan ehdokaslistaansa maan parhaat voimat. Pintajulkkikset tuskin selviäisivät karsinnoista. Historian, yhteiskunta- sekä taloustiedon tason ei tulisi olla harrastelijamaista.

Tietotekniikan käytännön soveltamiskyky edellyttäisi myös tarkistusta. Pääsykoepisteitä korottaisi tietenkin, jos kokelas selviäisi työstään ilman avustaja-sihteeriä. Profiilia korottaisi, jos hän jopa kieltäytyisi sen palkkaamisesta säästösyistä!

Koko kansan eikä jonkun kuppikunnan etu olisi hyvän ehdokkaan korkein aate.

Demokratia sekä lahjomattomuus olisivat ihanteina selviöitä puoluekarsinasta riippumatta.

SEIJA TUOHESMAA Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.