EU:n ylivalta torjuttiin Saksassa

EU:n perustuslain eli ns. Lissabonin sopimuksen toteuttaminen on mutkistunut suuresti.

Saksan perustuslakituomioistuimen äskettäisen päätöksen mukaan Lissabonin sopimuksen nojalla tehtävissä päätöksissä on otettava huomioon Saksan perustuslain kansalaisille takaama oikeus päättää itse oman maansa asioista.

Saksan liittopresidentti Horst Köhler ei saa allekirjoittaa Lissabonin sopimuksen ratifiointiasiakirjoja ennen kuin liittopäivät, liittoneuvosto ja hallitus ovat tehneet perustuslakituomioistuimen vaatimat muutokset EU-asioiden käsittelyä sääteleviin lakeihin.

Lissabonin sopimuksesta olivat perustuslakituomioistuimeen valittaneet mm. kristillissosiaaliseen unioniin kuuluva liittopäiväedustaja Peter Gauweiler ja vasemmistopuolue Linken. Tuomioistuin yhtyi lähes kaikissa sisältökysymyksissä valittajan kantaan.

Monien päätöstä arvioiden lehtien ja poliittisten tarkkailijoiden mukaan on häpeällistä, että perustuslakituomioistuin joutuu palauttamaan liittopäiväedustajille vallan, minkä he ovat luovuttaneet vapaaehtoisesti EU-asioissa Saksan edustajille EU:n ministerineuvostossa ja huippukokouksissa. Tuomioistuin edellyttää, että EU-lait on hyväksytettävä tästä lähtien ensin liittopäivillä ja liittoneuvostossa ennen kuin Saksan edustaja saa allekirjoittaa paperit Brysselissä. Saksan osallistumisesta mahdollisiin ulkoisten uhkien torjuntaan on päätettävä liittopäivillä kahden kolmasosan enemmistöllä.

Myöskään EY:n tuomioistuimen päätöksiä ei hyväksytä enää automaattisesti sellaisinaan. Saksan perustuslakituomioistuin voi alistaa ne uuden päätöksensä perusteella koska tahansa omaan käsittelyynsä, se voi olla myös hyväksymättä EU-tuomioistuimen päätöksiä, jos ne rikkovat sen mielestä Saksan perustuslakia.

Perustuslakituomioistuin otti kantaa myös mahdolliseen EU:n liittovaltioon. Saksan itsenäisyyttä ei tuomioistuimen mukaan saa purkaa ilman kansanäänestystä, Saksalaisten asiantuntijoiden mukaan Saksan perustuslakituomioistuimen päätöksellä on vaikutuksia myös muiden EU-maiden päätöksentekoon ja koko EU:n tulevaan toimintaan.

Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta vaan ylin perustuslain tulkitsija on eduskunnan peruslakivaliokunta. Eduskunta siis käytännössä valvoo itse itseään. Pukki itse on kaalimaan vartijana.

Itsenäisyyspuolue on toistuvasti vaatinut, että Suomeen on perustettava puolueista riippumaton perustuslakituomioistuin. Nykyiset valtapuolueet ovat torjuneet vaatimuksen.

Itsenäisyyspuolue on tuonut esille EU-jäsenyyden ja Suomen perustuslain välisen ristiriidan. Perustuslain mukaan Suomi on itsenäinen ja ylin valta Suomessa kuuluu Suomen kansalle. Tämä perustuslain ydin ei toteudu EU-Suomessa, kun EU:n lait ovat Suomen lakien yläpuolella.

Lissabonin sopimuksen voimaan tulo voi vielä estyä. Irlantilaiset joutuvat äänestämään sopimuksestaan syksyllä, koska torjuivat sen ensimmäisessä kansanäänestyksessä. EU:n liittovaltiokehitys näyttää etenevän riippumatta siitä, tuleeko Lissabonin sopimus voimaan. Muun muassa sopimuksen sisältämiä sotilaallisia artikloja toteutetaan jo nyt.

KALEVI KLEMETTI Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.