Valtion vai yksityisiä yrityksiä

Meillä on myyty viimevuosina valtionyrityksiä paljon yksityisen omistukseen. Tämä on kiistatta aiheuttanut sen että meillä on työttömät lisääntyneet hurjaa vauhtia. Yritykset kun on valtion omistuksessa niin työntekijä on kuin konsanaan omassa yrityksessä, maksaa veronsa omaan yritykseen siis valtiolle ja kunnalle. Yksityinen yritys poikkeaa sikäli valtionyrityksestä, että se myy työntekijöiden valmistaman tavaran ostajalle ja kerää kauppavoitot itselleen; kun taas valtionyritysvoitot jaetaan kaikkien kansalaisten kesken. Pörssi-sana on kuin kirosana, kun kaikki nykyään mitataan pörssissä.

Yrityksessä on useita omistajia ja omistajat hamuavat suuria voittoja ostaakseen lisää yhtiön osakkeita voitoillaan. Nyt kun ollaan taantumassa ja ulkomaan kauppa käy huonosti; ostajia ei ole, tehtaat osittain seisovat kokonaan.

Nyt on meiltä jo vuosia siirretty kokonaisia tehtaita ulkomaille halpatyönvoiman maihin kartuttamaan voittoja omistajille. Jos käy niin, että valtion yrityksiä myydään edelleen ja jopa kaikki pois, mikä tulee eteen. Valtionyritys ei välttämättä vaadi niin suuria kauppavoittoja kuin yksityinen yritys. Valtionyritys on työntekijöille kuin henkivakuutus, työtä riittää ja vaikka vähemmälläkin ansioilla kuin kokonaan ilman työtä.

Meillä on paljon pieniä yrityksiä etupäässä perheyrityksiä; nämä yritykset ovat kauttaaltaan hyvin toimivia ja työllistävät vielä vieraitakin työntekijöitä. Nyt kun kuntiin on hallitus myöntänyt rahaa, luottamusmiesten pitäisi tarkkaan harkita mikä malli olisi sopiva, kun kuntien korjaustarpeita suunnitellaan. Annetaanko työ sille, joka sen tekee halvemmalla vai tehdäänkö kunnan omalla työllä. Joskus on käynyt niin että kunnan oma työporukka tekee työn paremmin ja halvemmin.

MARTTI NIKONEN Jyväskylä, Vesanka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu